Πολιτική θύελλα στη Βρετανία

Πολιτική θύελλα στη Βρετανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία πολιτική θύελλα στη Βρετανία μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή για πέντε εβδομάδες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως παρά τη διακοπή, ο χρόνος που θα απομένει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είναι επαρκής για να συζητηθούν όλες οι εναλλακτικές του Brexit.

Μέλη της κυβέρνησης Τζόνσον δήλωναν σήμερα πως η πρόταση για αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου την οποία ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ την Τετάρτη πυροδοτώντας επιπλέον αντιδράσεις, δεν συνιστούσε ελιγμό ώστε να επιτευχθεί η “σκληρή” έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές. Σύμφωνα με την Guardian βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα διαβουλεύονται από την Τετάρτη προκειμένου να περάσουν μία τροπολογία που θα απαγορεύει στην κυβέρνηση την έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε αίτημα πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Το αίτημα, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές ως χθες στις 18:30, συνεπώς είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν για να διεξαχθεί μια -μάλλον ακαδημαϊκή- συζήτηση για το θέμα.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα ανοίξει στις 3 Σεπτεμβρίου και ο πρόεδρος του Σώματος Τζον Μπέρκοου -ο οποίος άφησε τη γραμμή της ουδετερότητας για να χαρακτηρίσει ως “συνταγματικά εξοργιστική” την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον- είναι πιθανό την επόμενη εβδομάδα να επιτρέψει την κατάθεση και ψήφιση μιας τέτοιας τροπολογίας.

Οι Εργατικοί δηλώνουν πως δεν θα καταθέσουν πρόταση μομφής παρά μόνο αν είναι σίγουροι ότι θα υπερψηφιστεί. Κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, δεδομένου ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές είτε συνασπίζονται πίσω από τον Τζόνσον είτε συναινούν σε μία τροπολογία που θα αποτρέπει το “σκληρό” Brexit.

Το πρωί της Πέμπτης ο Τζόνσον υπέστη ισχυρό πλήγμα με την παραίτηση της επικεφαλής των Σκωτσέζων συντηρητικών Ρουθ Ντέιβιντσον, η οποία είναι υπέρμαχος της παραμονής στην Ε.Ε. Η Ντέιβιντσον είχε πιστωθεί με την ανάκαμψη των Συντηρητικών στη Σκωτία το 2017, όταν κέρδισε 13 κρίσιμες έδρες για το κόμμα που σήμερα ηγείται ο Μπόρις Τζόνσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ