Στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας

Στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας

Συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρς κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και ακολουθεί χρονικά την επεισοδιακή επίσκεψη, τον Δεκέμβριο του 2017, του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα η οποία σημαδεύτηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε χθες πως θα κατά την παραμονή του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητηθούν πολλά θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως το εμπόριο, η συνεργασία σε θέματα ενέργειας, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά αλλά και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

17:00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

17:45: Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

19:50: Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

20:30: Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

10:15: Επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

12:30: Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου, αφού ξεναγηθεί, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

19:30: Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ