Τι Κυριακή!

Τι Κυριακή!

Διαφορετική από τις συνηθισμένες ήταν η σημερινή Κυριακή, που σημαδεύτηκε από τη (μερική) αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση και το αίτημα Τσίπρα για την παροχή νέας ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.


Το διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων εκδόθηκε σήμερα και με συνοπτικές διαδικασίες, αφού η πολυαναμενόμενη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου κράτησε περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Στην παραίτηση του Π. Καμμένου από τη θέση του υπουργού Άμυνας και τη διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Η διαδικασία θα αρχίσει μεθαύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί όχι σε τρεις αλλά σε δύο συνεδριάσεις, πράγμα που σημαίνει πως η ονομαστική ψηφοφορία στην εθνική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά η κυβέρνηση θα εκκινήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο και η διαδικασία δεν αποκλείεται σε κάποιο σημείο της να συμπέσει χρονικά με το συλλαλητήριο που διοργανώνεται για την επόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα από οργανώσεις που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσουν τα κοινοβουλευτικά μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο (εξωκοινοβουλευτικός) υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ δήλωσε πως δεν θα ακολουθήσει τον Π. Καμμένο, όπως και η, επίσης εξωκοινοβουλευτική, υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αντίθετα με τον πρόεδρο του κόμματός του συστρατεύεται ο επίσης εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαυραγάνης που φέρεται να έχει παραιτηθεί. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ ερωτηματικό υπάρχει και για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη εναντίον του οποίου ο Π. Καμμένος άφησε αιχμές, διερωτώμενος για ποιο λόγο επέλεξε να μεταβεί στην Κίνα σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Ο Κώστας Ζουράρις δηλώνει πως δεν επιθυμεί την πτώση μίας αριστερής κυβέρνησης, θέση που ο Π. Καμμένος είπε πως σέβεται. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέφυγε να καταφερθεί και κατά του Θανάση Παπαχριστόπουλου που έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε στις εξελίξεις της σημερινής ημέρας που τις περιέγραψε ως σκηνοθετημένη και κακόγουστη παράσταση και σχολίασε πως όποιος βουλευτής προσφέρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία. Βέβαιο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα σημαδευτούν από κλιμάκωση της έντασης στην πολιτική αρένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ