Πιτσιλής: Η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής

Πιτσιλής: Η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής
Συνάντηση μετάξυ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Γιώργού Πιτσιλή πραγματοποίηθηκε σήμερα.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεχτήκατε. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που ως πρώτος επικεφαλής της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συναντώ εσάς σήμερα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθηγητή μου. Διπλή τιμή, ακόμα πιο μεγάλη. Στόχος της σημερινής μας συνάντησης, επιδίωξή μου είναι να σας παρουσιάσω τους στρατηγικούς στόχους και τις κατευθύνσεις της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες έχουν έναν κεντρικό προσανατολισμό: την δημιουργία, οικοδόμηση και εμπέδωση σχέσεων αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην φορολογική διοίκηση και τους πολίτες.

Και στο πλαίσιο αυτό, κ. Πρόεδρε, οι συμβουλές, οι ιδέες και οι προτάσεις σας – έχετε βαθιά γνώση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης – είναι ιδιαιτέρως πολύτιμες για εμάς. Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε», τόνισε ο κ. Πιτσιλής. «Εγώ ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ενημέρωση. Θέλω να τονίσω ότι η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την αποτελεσματικότητά της.

Μόνο μια παρατήρηση θέλω να κάνω, η οποία αφορά γενικότερα την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη: Νομίζω πως το μεγάλο θέμα για την Ευρωζώνη, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την αλλαγή αυτής της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, την οποία η Ευρωζώνη ακολουθεί. Γιατί το θέμα της αύξησης των εσόδων είναι κάτι το οποίο απασχολεί τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Και η αύξηση των εσόδων μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από μια πολιτική που παράγει ανάπτυξη.

Γιατί τα έσοδα αυξάνονται αποτελεσματικά όταν αυξάνονται, μέσω της ανάπτυξης, τα εισοδήματα που φορολογούνται. Δεν μπορεί να υπάρξει, όμως, αποτελεσματική αύξηση εσόδων μέσα από την υπερφορολόγηση εισοδημάτων τα οποία παραμένουν στάσιμα ή, ακόμη χειρότερα, βαίνουν και συρρικνούμενα. Άρα τα πάντα εξαρτώνται από την αλλαγή αυτής της πολιτικής για να μπορέσουμε να έχουμε στην Ευρωζώνη μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και όχι αυτή την αναιμική ανάπτυξη, αν υπάρχει πραγματική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σήμερα. Ευχαριστώ πολύ», απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας παράλληλο ηχηρό μήνυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ