Τσίπρας: Να μοιράσουμε βάρη και όχι ευθύνες

Τσίπρας: Να μοιράσουμε βάρη και όχι ευθύνες
Με μήνυμα προς την Ευρώπη για το προσφυγικό οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και την υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η Ελλάδα δέχεται μεγαλύτερη πίεση από τις αντοχές της σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση, σημειώνοντας πως παρά τις μεγάλες αδυναμίες και δυσκολίες καταφέρνει να αντιμετωπίσει την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα και μένει να δούμε αν θα ανταποκριθεί και η Ευρώπη στις δεσμεύσεις απέναντί μας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκή, ενώ τόνισε ότι “αν η ΕΕ δεν μπορεί να μοιράσει τα βάρη δεν θα έχει νόημα ύπαρξης. Το παιχνίδι του ποιος φταίει ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Το θέμα είναι να μοιράσουμε βάρη και όχι ευθύνες και να βρούμε λύσεις”.

Ενέργεια, υδάτινοι πόροι, τεχνολογία, τουρισμός στο επίκεντρο της συνάντησης

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε ως “εξαιρετικά χρήσιμη, σημαντική, εποικοδομητική” και τόνισε πως οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών προάγουν τη συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη δέσμευση που έλαβαν και οι δύο ηγέτες για την ενίσχυση των προσπαθειών ισραηλινών επιχειρήσεων να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, μέσω της ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό ζήτημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να παίξει “ένα δημιουργικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας, μέσω διαλόγου” και την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, με στόχο τη δημιουργία δύο κρατών που να συμβιώνουν με ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες να παίξει ρόλο καταλύτη και σταθεροποιητή στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την Ελλάδα “φίλη χώρα”, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναβαθμίσει τη συνεργασία τους, η οποία και θα ενδυναμωθεί, καθώς Ελλάδα και Ισραήλ αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Η σημερινή συνάντηση, πρόσθεσε, θα ενδυναμώσει τη συνεργασία στα οικονομικά, το εμπόριο, την ενέργεια, την καινοτομία, υδάτινων πόρων, γεωργίας, δημόσιας ασφάλειας, μεταφορές, τουρισμού και θα οδηγήσει στην ευημερία των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ