Ποτάμι: Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ

Ποτάμι: Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ
Ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι με αφορμή τη την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αναλυτικά:

Με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που δημοσιεύθηκε σήμερα αναδεικνύεται από άλλον ένα φορέα η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν οι εμμονές της.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια 6μηνη πορεία που σύμφωνα με την ίδια την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού αποτέλεσε μια διαδικασία πολιτικής προσαρμογής που κόστισε στη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ανέτρεψε τον ίδιο της τον εαυτό και όπως αναφέρει η έκθεση αναγνώρισε de facto ότι η Ευρωζώνη εγγυάται καλύτερο πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής πολιτικής από ότι η περιθωριοποίηση. Για να μπορεί σήμερα να επαίρεται ότι έπιασε τους στόχους στα δημόσια έσοδα επέβαλε μια σειρά από φορολογικές αυξήσεις, στο ΦΠΑ, στα κέρδη των επιχειρήσεων, στην προκαταβολή φόρου, στα ασφάλιστρα, στην εισφορά αλληλεγγύης, στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στον ΦΠΑ των νησιών, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην ιδιωτική οικονομία και αυξάνοντας τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο στα 83,6 δις ευρώ (47,6% του ΑΕΠ).

Μάλιστα παρότι τα ληξιπρόθεσμα του Ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους αυξήθηκαν στα 464 εκ. ευρώ (από 84 εκ. ευρώ στο τέλος του 2014) και πάλι η Κυβέρνηση δεν έπιασε ούτε καν τους αναθεωρημένους στόχους, που η ίδια έθεσε με για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Οι προβληματισμοί του Γραφείου Προϋπολογισμού για τους πολιτικούς κινδύνους, για το ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και το γεγονός ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές φέρνουν την ελληνική οικονομία σε μειονεκτική θέση περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα το δύσβατο δρόμο στον οποίο οδηγεί την χώρα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη διέξοδο υποδεικνύει η συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνοντας πως «χωρίς μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για την υγιή επιχειρηματικότητα και δε συσκοτίζονται από αμφίσημες δηλώσεις και αντιφατικές πρακτικές, η χώρα θα εγκλωβιστεί σε συσταλτικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα εντείνουν την ύφεση εντείνοντας το καθοδικό σπιράλ». Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η πολιτική προσαρμογής θα αποτύχει αν η χώρα δεν επιστρέψει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης».

Δυστυχώς η κυβέρνηση ακολουθεί ξανά τη λάθος πορεία προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τους «πελάτες της», υπονομεύοντας έτσι κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ