Ανθρωπιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, πρότεινε η Γεννηματά

Ανθρωπιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες, πρότεινε η Γεννηματά
Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης, υποδοχής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, δυο βασικών χωρών υποδοχής, πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην παρέμβαση της στη σύνοδο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στη Μάλτα, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ανέφερε η κ. Γεννηματά τονίζοντας τις αντιξοότητες που οδηγούν σε θανάτους παιδιών και ηλικιωμένων στα νερά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε συγκεκριμένα να οργανωθεί και να ξεκινήσει καμπάνια που θα γίνει στα παράλια της Τουρκίας με ευθύνη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για να πειστούν οι πρόσφυγες να μη προχωρήσουν στο επικίνδυνο ταξίδι επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Τουρκίας.

Κατά την κ. Γεννηματά το πρόγραμμα θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και θα συμπληρώνει την ήδη Επίσης ζήτησε την ενημέρωση των προσφύγων για την ανεπάρκεια των δομών υποδοχής στις χώρες προορισμού. «Δεν κλείνουμε την πόρτα αλλά λέμε την αλήθεια», είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνεται ενημέρωση σε άμεσο χρόνο για την εξέλιξη του προγράμματος μετεγκατάστασης σε σχέση με τις κενές θέσεις ανά χώρα καθώς και για το πότε ένα ταξίδι θεωρείται ασφαλές και τα προβλήματα που συνεπάγεται.