Σταθάκης: Τέλη Νοεμβρίου η λύση για τα κόκκκινα δάνεια

Σταθάκης: Τέλη Νοεμβρίου η λύση για τα κόκκκινα δάνεια
Σε συνεργασία με τους εταίρους η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση των δανείων των ΜμΕ αποτελεί μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου, με εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και όποιων άλλων μέτρων αποφασιστούν.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε την ανάγκη ενοποίησης επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων που παρουσιάζουν χαμηλή απορροφητικότητα, ενώ αναφέρθηκε στην ιδέα δημιουργίας επενδυτικής τράπεζας, την οποία, όπως είπε, επιθυμεί και η Ευρώπη, καθώς και στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε επενδυτικό φορέα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Παρουσίασε επίσης τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ και την έναρξη του νέου, την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα - ενώ υπό μελέτη είναι και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του αναπτυξιακού νόμου.

Μελέτη της PWC που παρουσιάστηκε απόψε, προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 13 δισ. ευρώ ως το 2020, για αντικατάσταση εξοπλισμού, επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης, συν 9 δισ. που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν σταδιακά οι τράπεζες.

Προτείνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με αρχικό κεφάλαιο ύψους 200 - 300 εκατ., η δημιουργία λευκού Τειρεσία στον οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά όσες επιχειρήσεις θέλουν να πάρουν δάνειο, και ο συντονισμός των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις, διαφορετικές διαδικασίες και απαιτήσεις.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Λαζαρίδης, εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις για τάση επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και κάλεσε το ακροατήριό του να ετοιμάσει επενδυτικές προτάσεις, σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ