Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο των εκλογών

Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο των εκλογών
Εν όψει εκλογών και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία περίπου στο ίδιο ποσοστό, η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, αναφέρει το Bloomberg, τονίζοντας πως η χώρα δεν έχει αυτό το περιθώριο, ιδιαίτερα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα μετά τις εκλογές», ανέφερε ο Holger Schmieding, ανώτατος οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

«Η γρήγορη πρόοδος είναι απαραίτητη για να οικοδομηθεί σταδιακά ξανά η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στο μέλλον που είναι απαραίτητη για να αντιστραφούν κάποιες από τις εκροές κεφαλαίων και για να σταματήσει η ύφεση στην επένδυση», τόνισε.

Καλό σενάριο

Ένας φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός με την Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ στην κεφαλή θα ήταν η πιο θετική έκβαση, σύμφωνα με τον Michael Michaelides της Royal Bank of Scotland. Όπως είπε, αυτό θα είναι καθοριστικό για το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει τους όρους της διάσωσης.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει έναν συνασπισμό με την Νέα Δημοκρατία και έχει τονίσει πως θα προσπαθήσει και πάλι να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ωστόσο άφησε ανοικτή την πόρτα για το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ -κόμματα υπέρ της διάσωσης- κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να μπουν στη βουλή.

Το «καλό σενάριο για τις εκλογές θα ήταν ένας συνασπισμός από μετριοπαθή κόμματα, με επικεφαλής την Νέα Δημοκρατία», υποστήριξε ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International. Από την άλλη, αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg τονίζουν πως αφού έφερε πίσω την Ελλάδα από το «χείλος» της εξόδου από το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται πλέον ο πιο κατάλληλος για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Κακό σενάριο

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως το κακό σενάριο θα ήταν μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ», σύμφωνα με τον Michaelides. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή της διάσωσης «θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με πολύ μικρή πλειοψηφία».

Για το Λευτέρη Φαρμάκη, μία κακή έκβαση θα ήταν «ένα εντελώς κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με το ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να παίρνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, που στην περίπτωση αυτή περισσότερα κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Σύμφωνα με αξιωματούχο από το περιβάλλον της ελληνικής διάσωσης –πηγή που επικαλείται το πρακτορείο- το γεγονός πως πέντε κόμματα, περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αφοσιωμένα στο πρόγραμμα, είναι λόγος για αισιοδοξία. Ωστόσο, η έλλειψη τεχνογνωσίας και πίστης κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να περιπλέξουν την εφαρμογή.

«Η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα μία τελευταία σανίδα σωτηρίας», τόνισε ο Schmieding, προσθέτοντας πως «αν η Ελλάδα δεν την αρπάξει, η Ευρώπη δε θα ξαναστείλει άλλα χρήματα το και το Grexit θα επιστρέψει στην ατζέντα πριν τελειώσει ο χρόνος».

Άσχημο σενάριο

Στη χειρότερη περίπτωση, αναφέρει το Bloomberg, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που είτε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα για «σιωπηρή» υποστήριξη, σύμφωνα με το Michaelides της RBS.

«Ένα καταστροφικό σενάριο θα ήθελε τη Χρυσή Αυγή και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να παίρνουν ένα πραγματικά μεγάλο ποσοστό», είπε ο Φαρμάκης. «Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί (...) Ακόμη κι ένα κακό σενάριο πιθανότατα θα είναι αρκετά καλό για τους επενδυτές στο μεγαλύτερο σχέδιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ