Στίγκλιτς: Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να δώσει λύση στο ελληνικό αδιέξοδο

Στίγκλιτς: Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να δώσει λύση στο ελληνικό αδιέξοδο
Ο βραβευμένος οικονομολόγος, Γιόζεφ Στίγκλιτς, προχώρησε σε νέα παρέμβαση, κατακεραυνώνοντας την ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα της Ελλάδας και επαναλαμβάνοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να δώσει λύση στο ελληνικό αδιέξοδο.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν πως αυτό που χρειαζόταν ήταν μία στρατηγική ανάπτυξης. Το υποσχέθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά δεν το εφάρμοσαν», τόνισε ο αμερικανός καθηγητής.

Ο κ. Στίγκλιτς σημειώνει πως «μία συμφωνία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ είναι σαφώς εφικτή: αναδιάρθρωση χρέους, περισσότεροι λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους και τη «συνταγή» τους για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «το είδος του δημοσιονομικού πλεονάσματος που αξιώνει η Ευρώπη είναι μία σίγουρη συνταγή για συνεχιζόμενη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος».

Όπως επισημαίνει ο βραβευμένος οικονομολόγος, «παρότι οι όροι της Ευρώπης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα προκάλεσαν την ύφεσή της, η Ελλάδα πήρε ελάχιστα από αυτά τα χρήματα – περίπου το 90% πήγαν στους πιστωτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ