Σουλτς: «Δεν μπορεί κανείς να μειώνει τις συντάξεις μέχρις ότου οι Έλληνες να γονατίσουν»

Σουλτς: «Δεν μπορεί κανείς να μειώνει τις συντάξεις μέχρις ότου οι Έλληνες να γονατίσουν»
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς φάνηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild και έκανε λόγο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρξει μια συμφωνία», δήλωσε ο Σουλτς.«Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που υποφέρουν από την κρίση εδώ και χρόνια, χρειάζονται επειγόντως μια λογική προοπτική. Επιπλέον, η Ευρώπη πρέπει επίσης να βγει από την κρίση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με το Βερολίνο, όμως υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες «την υποστήριξαν τόσο πολύ».

«Γι’ αυτό η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της και τη δημόσια διοίκηση, διανέμοντας πιο δίκαια τα βάρη, κυρίως φορολογώντας τη μεγάλη ελληνική περιουσία. Είναι ξεκάθαρο: οι πιο φτωχοί στην Ελλάδα δεν έχουν αέρα να αναπνεύσουν και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και άρα νέα ελπίδα», συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρις ότου η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί σε αντάλλαγμα για την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ, απάντησε: «Τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός επωμίστηκε πολλές επώδυνες μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Όμως δεν μπορεί κανείς να μειώνει και να μειώνει τις συντάξεις μέχρις ότου οι άνθρωποι να γονατίσουν. Λείπουν κυρίως πειστικά σχέδια για το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια βιώσιμη και σύγχρονη οικονομία».

Παρόλα αυτά όμως ο Σουλτς παραδέχθηκε ότι «σιγά σιγά τελειώνει η υπομονή», λέγοντας πως «οι ατελείωτες παλινωδίες, οι ελιγμοί, η αβεβαιότητα τσακίζουν τα νεύρα όλων των συμμετεχόντων».

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι σέβεται μεν το γεγονός ότι τηρεί τη στάση με την οποία εξελέγη, όμως σημείωσε: «Ως πρωθυπουργός έχει υποχρέωση προς όλη τη χώρα, όχι μόνο προς όσους τον ψήφισαν. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί μια λογική λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αντίστοιχα αναμένω η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα συμπεφωνημένα και να σεβαστεί τις θέσεις της Ευρώπης».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ότι δεν είναι ένα σχέδιο για την συγκεκαλυμμένη παροχή νέων χρημάτων προς τη χώρα. «Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια. Θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να βοηθήσουμε αμέσως τους ανθρώπους αυτούς, μόλις η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα είπε: «Ακόμη συζητάμε για τους όρους αποδέσμευσης του δεύτερου πακέτου. Μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι θα περάσει καιρός μέχρις ότου η χώρα σταθεί ξανά στα πόδια της». Αφού συμβεί αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση για το μέλλον.

«Η Ελλάδα έχει σίγουρα οικονομική προοπτική, αν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις», κατέληξε ο Σουλτς, επισημαίνοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε κάνει σωστά βήματα και πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσει με γενναιότητα η νέα κυβέρνηση (…). Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία, την ηλιακή ενέργεια, το θαλάσσιο εμπόριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ