Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει ΕΝΦΙΑ για το 2015

Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει ΕΝΦΙΑ για το 2015
«Η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει ΕΝΦΙΑ για το 2015», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ένας άλλος νόμος για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος όμως «θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένος και να "κουμπώσει" πάνω σε πραγματικά στοιχεία της οικονομίας».

«Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να βάλει τα ανοιχτά θέματα. Περιέγραψε όλα τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για να διαμορφωθεί το τοπίο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής επεισοδιακής συνεδρίασηε της Ολομέλειας.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου. Κάτι που λόγω της ατμόσφαιρας δεν έγινε.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις» ανάφερε ο κ. Σακελλαρίδης και συμπλήρωσε ότι «ο Πρωθυπουργός παρουσίασε όλα τα βήματα, εξήγησε τα βήματα που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα».

Ερωτηθείς για τις θέσεις της κυβέρνησης στον τομέα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, απάντησε: «Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, η στάση της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος μπορεί να κριθεί από τον κόσμο. Επιχειρήματα για τη συμφωνία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές. Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε».

Σχετικά με το ότι μόνο μέρος της συμφωνίας έχει δοθεί στη δημοσιότητα κι αυτό από διαρροές από ξένα Μέσα Ενημέρωσης, είπε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι «η διαπραγμάτευση να γίνεται στο τραπέζι κι όχι να υπάρχουν διαρροές» ως δείγμα σεβασμού προς τη διαδικασία.

«Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος σε ποια σημεία μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση.

Για τον έλεγχο των καταθέσεων είπε: «Όλοι γνωρίζουμε ποιοι έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό. Έχουν προκύψει πολλές λίστες και το ερώτημα είναι τι γινόταν τον τελευταίο καιρό. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία από την κ. Βαλαβάνη και τον κ. Νικολούδη. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μαύρα χρήματα» και συμπλήρωσε: «Σε κάθε διαπραγμάτευση γίνονται υποχωρήσεις, γι' αυτό λέγεται και διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς για το δίλλημα με το οποίο όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση, δηλαδή «αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή καταβολή συντάξεων και μισθών», απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε δίλημμα συντάξεις ή ΔΝΤ, ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

«Το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, θα είναι χρήσιμο. Στο αυριανό Euro Working Group θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου έχει γίνει πολύ δουλειά. Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup».