Σακελλαρίδης: Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα φέρει τη χρηματοδότηση στη χώρα

Σακελλαρίδης: Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα φέρει τη χρηματοδότηση στη χώρα
Το αποτέλεσμα της χθεσινής πολύωρης συνάντησης κορυφής για την Ελλάδα, σχολίασε σε πρωινά κανάλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας ότι μετά την απόφαση που έλαβε χθες η Σύνοδος Κορυφής, η χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει με την υποβολή της αναλυτικής λίστας των μεταρρυθμίσεων, το οποίο είναι ζήτημα ημερών.

Mιλώντας στα τηλεοπτικά κανάλια τόνισε πως «αυτό το οποίο συζητήθηκε είναι ότι με την υποβολή των μεταρρυθμίσεων με έναν σαφή και αναλυτικό τρόπο προς το Eurogroup όταν οριστεί η ημερομηνία, τότε στην ουσία θα ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία. Τώρα δεν ξέρω ακριβώς γιατί εμείς έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε πολύ γρήγορα μετά το Eurogroup όλα αυτά τα μέτρα. Σε καμία περίπτωση με ένα νομοσχέδιο».

Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της χθεσινής πολύωρης συνόδου κορυφής για την Ελλάδα λέγοντας ότι "σημειώσαμε ένα σημαντικό βήμα, ένα θετικό βήμα και είμαστε ευχαριστημένοι ως κυβέρνηση για αυτά τα οποία διαμήφθηκαν χθες το βράδυ και στη σύνοδο κορυφής αλλά και στη συνάντηση που είχαμε, τη λεγόμενη 7μερή συνάντηση. Προφανώς δεν είναι το τελικό βήμα".

Διευκρινίζοντας περαιτέρω το φάσμα των μεταρρυθμίσεων τόνισε: "Νομίζω ότι επειδή ο κ. Βαρουφάκης και στο παρελθόν είχε στείλει επιστολή με μεταρρυθμίσεις προς το Eurogroup, θα κινηθούν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση και αυτές οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση".

Και πρόσθεσε: "Θα πιάνουν έτσι και τους τομείς της φοροδιαφυγής και γενικότερα της φορολογίας αλλά και θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν να κάνουν και με τη δημόσια διοίκηση και τη διαφάνεια και τη διαφθορά και την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος και την ενθάρρυνση επενδύσεων και που θα έχουν να κάνουν και με την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, είναι ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων".

Όχι σε νέα μέτρα

Διασαφήνισε ότι "δεν θα υπάρχει κανένα υφεσιακό μέτρο στη λίστα αυτή των μεταρρυθμίσεων" ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες, λέγοντας ότι "δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση".

Επί της ουσίας, είπε ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος, "αυτό που θέλουν οι εταίροι από εμάς μέσα σε μια εβδομάδα είναι να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ένα χρονοδιάγραμμα και να το παρουσιάσουμε στους εταίρους στο Eurogroup όταν αυτό λάβει χώρα".

Για τις δηλώσεις Μέρκελ

Για τις δηλώσεις της Mέρκελ απάντησε πως «εννοούσε και αυτό που έγινε σαφές γιατί θα ακούσατε και τον κ. Τσίπρα ο οποίος είπε ότι κατέστη σαφές και από τους συμμετέχονταες στη συνάντηση ότι δεν ζητιέται από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα και η πέμπτη αξιολόγηση και το e-mail του κ. Χαρδούβελη, αυτό το οποίο ζητήθηκε από τους εταίρους είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση με δική της ευθύνη να υπάρχει ένας έλεγχος στην εφαρμογή τους, ότι εφαρμόζονται με έναν τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό, αυτό ακριβώς εννοούσε η κα Μέρκελ».

Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των τεχνικών κλιμακίων που πλεόν στην Αθήνα θα περιορίζεται στην συλλογή στοιχείων και όχι σε έλεγχο. "Στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος, αυτό που φαίνεται είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα για να πάρουν στοιχεία και οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών ζητημάτων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και αποσαφηνίζεται και ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων που έρχονται στην Αθήνα. Δηλαδή στην ουσία συλλογή στοιχείων. Το λέει το κοινό ανακοινωθέν", είπε. Για το πότε θα ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει με την κατάθεση και έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων και όχι με την υλοποίησή τους.

Για το πακέτο Γιούνκερ

Τέλος, αναφέρθηκε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ποσό που θα ανακοινώσει ο Juncker πιθανότατα σήμερα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

"Είναι ένα σημαντικό πόσο το οποίο δεν συνδέεται με την χρηματοδότηση την υπόλοιπη της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα ξεχωριστό πακέτο για το οποίο δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Γιούνκερότι θα χρημαρτοδοτήσει δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης", σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι είναι μέσα στις προθέσεις του πρόεδρου της Κομισιόν να γίνει σήμερα η ανακοίνωση και να γίνει άμεσα εφαρμοστέο ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για ζήτημα κατανόησης της κατάστασης και των κοινωνικών επιπτώσεων από αυτή την πολιτική.

Για την απουσία Βαρουφάκη

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για την απουσία του κ.Βαρουφάκη από τη χθεσινή συνάντηση, απάντησε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός πηγαίνει μόνος του σε Σύνοδο», ότι ο κ.Δραγασάκης δεν ήταν στην αποστολή των Βρυξελλών, ενώ τόνισε ότι «ο κ.Βαρουφάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ