Παρασκευόπουλος: Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για το Δίστομο

Παρασκευόπουλος: Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για το Δίστομο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε την πρόθεση του να να υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης του Άρειου Πάγου για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των ναζί στο Δίστομο.

Η συγκεκριμένη απόφαση του 2000 προέβλεπε ακόμη και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα και ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητη. Η νομοθεσία προβλέπει ότι, για να εκτελεστεί, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να σταθμίσει και ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας στην περίπτωση που η εκτέλεση της αποφάσεως γίνεται κατά αλλοδαπού Δημοσίου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε αιχμές κατά των προηγούμενων υπουργών Δικαιοσύνης που δεν προχώρησαν το θέμα, ενώ υπογράμμισε ότι πιθανότατα θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις: «Προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, είμαι έτοιμος να την δώσω. Η άδεια αφορά εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος. Βεβαίως, υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης. Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης».

Δείτε επίσης:Αλ.Τσίπρα:"Φόρος τιμής στα θύματα του β παγκόσμιου πολέμου που έδωσαν την ζωή τους για να νικηθεί ο ναζισμός"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ