Αλέξης Τσίπρας: «Είμαι εδώ, δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη - Ηττήθηκε η απλή αναλογική»

Αλέξης Τσίπρας: «Είμαι εδώ, δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη - Ηττήθηκε η απλή αναλογική»

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του.

«Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι.

Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

ΣΥΡΙΖΑ: Ηττήθηκε η στρατηγική μας για την απλή αναλογική

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει χρήση της δεύτερης διερευνητικής εντολής, παρότι θα τη λάβει, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη επιβεβαιώθηκε το απόγευμα, μετά και την πολύωρη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου έγινε μία πρώτη συζήτηση για τη βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ χθες και για το πώς πρέπει να πορευθεί στις νέες κάλπες.

Όπως επίσης επιβεβαιώθηκε, το κλίμα ήταν ενωτικό καθώς ουδείς έθεσε θέμα ηγεσίας, κάτι που είχε διαφανεί από χθες το βράδυ. «Έχουμε μπροστά μας νέο εκλογικό γύρο, αυτό προέχει», είναι η κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων των στελεχών.

Σύμφωνα με πηγές, κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία «μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ» τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

Όπως σημειώνουν, τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.

Άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να τη δώσουν μακριά από εσωστρέφεια. «Ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, συγχρόνως, να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωση τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνουν συγκεκριμένα τα παραπάνω.

Αυτό που προκρίνεται, βεβαίως, είναι να ξεκαθαριστεί πώς θα πάει το κόμμα στις νέες εκλογές, δηλαδή με ποιο αφήγημα («η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μάς τελείωσε, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση», λένε) και με ποια πρόσωπα στο κεντρικό πλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ