Η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης

Η ανάπτυξη υπερέβη τις προβλέψεις, αν και η υποκείμενη ζήτηση αμβλύνθηκε Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 2,1%, ακολουθώντας τις εκτιμήσεις

Η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν στο τέλος του 2022, αλλά υπήρχαν ενδείξεις επιβράδυνσης της υποκείμενης ζήτησης, καθώς οι πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων εδώ και δεκαετίες απειλούν την ανάπτυξη φέτος.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 μετά από αύξηση 3,2% το τρίτο τρίμηνο, έδειξε η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου. Περίπου το ήμισυ της αύξησης του ΑΕΠ αντανακλούσε την αύξηση των αποθεμάτων, ενώ οι κρατικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο μεγαλύτερο κέρδος από τις αρχές του 2021.

Η προσωπική κατανάλωση, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, σκαρφάλωσε με ρυθμό χαμηλότερο των προβλέψεων κατά 2,1%.

Η μικτή έκθεση υποδηλώνει ότι η Federal Reserve εξακολουθεί να έχει μια πορεία προς μια ομαλή προσγείωση με τους αξιωματούχους να πρόκειται να μειώσουν περαιτέρω τις αυξήσεις των επιτοκίων τους την επόμενη εβδομάδα και να συζητήσουν πότε θα σταματήσουν. Ο προτιμώμενος δείκτης τιμών τους αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, ενώ ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι αιτήσεις ανεργίας παρέμειναν κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Τα στοιχεία έδειξαν κάποια σημάδια πίεσης για τους Αμερικανούς καταναλωτές των οποίων οι μισθοί απέτυχαν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό και συνέχισαν να τους ενθαρρύνουν να αντλήσουν τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν από κυβερνητικά προγράμματα ανακούφισης από την πανδημία. Το βάρος των αυξημένων τιμών και του υψηλότερου κόστους δανεισμού αυξάνεται, δείχνοντας μια ισχνή προοπτική για την οικονομία.

«Όταν εξετάζουμε τι συμβαίνει με τον καταναλωτή, που είναι η ραχοκοκαλιά της αμερικανικής οικονομίας, βλέπουμε μια σαφή απώλεια δυναμικής», δήλωσε ο Lindsey Piegza, επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel Nicolaus &Co., στην τηλεόραση Bloomberg.

«Χωρίς τον καταναλωτή ευτυχισμένο και υγιή στην αγορά, απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να διατηρήσουμε θετική ανάπτυξη, πόσο μάλλον πιο ισχυρή ανάπτυξη παρόμοια» με το τέλος του περασμένου έτους, είπε.

Ένας βασικός δείκτης της υποκείμενης ζήτησης που απογυμνώνει τις συνιστώσες του εμπορίου και των αποθεμάτων - προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τελικές πωλήσεις σε εγχώριους αγοραστές - αυξήθηκε 0,8% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο μετά από αύξηση 1,5%. Οι τελικές πωλήσεις σε ιδιώτες εγχώριους αγοραστές αυξήθηκαν μόλις 0,2%, το ασθενέστερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ