Καμπανάκι κινδύνου από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Καμπανάκι κινδύνου από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για επιδείνωση των παγκόσμιων προοπτικών, ενώ ελπίζουν ότι η επαναλειτουργία της Κίνας θα βοηθήσει στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι δείκτες δείχνουν ότι είναι πιθανές περαιτέρω υποβαθμίσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης. Μιλώντας την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang στην επαρχία Anhui, ο Georgieva είπε ότι η αναπροσαρμογή των πολιτικών covid από την Κίνα θα ήταν καλό για την εγχώρια οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ΔΝΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 2,7% το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας από 3,2% φέτος.

Η συνάντηση ήταν μέρος του διαλόγου «1+6» που διεξάγει κάθε χρόνο η Κίνα με επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλων.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν επίσης αισιόδοξος για τις παγκόσμιες προοπτικές, λέγοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» ότι ο κόσμος θα διολισθήσει σε ύφεση. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βγει ο κόσμος από τον στασιμοπληθωρισμό, είπε.

Ο Ngozi Okonjo-Iweala, γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις και η ανάπτυξη του εμπορίου χάνει τη δυναμική της. Εκτίμησε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί μόνο 1% το επόμενο έτος, μια απότομη επιβράδυνση από την εκτιμώμενη επέκταση 3,5% φέτος.

Ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Χαιρέτισε τη χαλάρωση ορισμένων κανόνων Covid από την Κίνα.

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με την Κίνα για την ελάφρυνση του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών ήταν «καρποφόρες» και βλέπει δυνατότητες για πιο συστηματική αντιμετώπιση του χρέους στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ