Ισραήλ: Ο νέος υπ. Οικονομικών εμπλέκει την πολιτική που θα ακολουθήσει με την θρησκευτική υπακοή

Ισραήλ: Ο νέος υπ. Οικονομικών εμπλέκει την πολιτική που θα ακολουθήσει με την θρησκευτική υπακοή

Ο Μπετζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι θα εμβαθύνει στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και ότι η Τορά (τα πρώτα πέντε βιβλία της εβραϊκής Βίβλου) λέει ότι η υπακοή στον Θεό φέρνει ευημερία

Ο Μπετζαλέλ Σμότριτς, τον οποίον διόρισε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στο Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η οικονομική στρατηγική που θα ακολουθήσει θα είναι εμποτισμένη με θρησκευτικές θέσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην Τορά (Σ.τ.Σ: δηλαδή τις διδασκαλίες που έδωσε ο Μωυσής στους εβραίους) λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην ευημερία της χώρας.

Ο Σμότριτς, ο επικεφαλής του ακροδεξιού Θρησκευτικού Σιωνιστικού κόμματος, δήλωσε ότι ως υπουργός Οικονομικών θα εμβαθύνει στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και ότι η Τορά (τα πρώτα πέντε βιβλία της εβραϊκής Βίβλου) λέει ότι η υπακοή στον Θεό φέρνει ευημερία.

Ο Σμότριτς επιλέχτηκε από τον Νετανιάχου για να υπηρετήσει για δύο χρόνια στη θέση του υπουργού Οικονομικών και στη συνέχεια να αντικατασταθεί από τον Αριέχ Ντέρι, ο οποίος ηγείται ενός υπερορθόδοξου κόμματος.

Σήμερα ο Νετανιάχου εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία έπειτα από την νίκη του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιήσει τις συμφωνίες συνεργασίας.

Μέχρι να το κάνει, παραμένει στο τιμόνι της χώρας μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο Σμότριτς είναι περισσότερο γνωστός για την σκληροπυρηνική πολιτική του παρά για τις οικονομικές του απόψεις, που --σύμφωνα με την πλατφόρμα του κόμματός του-- είναι δημοσιονομικά συντηρητικές.

Σε συνέντευξή του στο υπερορθόδοξο περιοδικό Mishpacha ο Σμότριτς αναφέρθηκε στην προσέγγισή του αυτή. Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του προβλήθηκαν από το ισραηλινό δίκτυο Channel 12.

"Δοκίμασαν πολλές οικονομικές θεωρίες, σωστά; Δοκίμασαν τον καπιταλισμό, δοκίμασαν τον σοσιαλισμό. Ένα μόνο πράγμα δεν δοκίμασαν: 'αν υπακούς' ", είπε ο Σμότριτς αναφερόμενος στις ιουδαϊκές γραφές που καλούν τους πιστούς να ακολουθούν την βούληση του Θεού.

Ο Σμότριτς δήλωσε ότι όσοι είναι θρησκευόμενοι, περιλαμβανομένου του ιδίου, πιστεύουν ότι "όσο περισσότερο το Ισραήλ προωθεί περισσότερη Τορά, περισσότερο Ιουδαϊσμό, περισσότερο από την εντολή να εποικίσουν (οι πιστοί) τη γη, περισσότερο την καλοσύνη και την αλληλεγγύη, τότε ο Κύριος θα μας χαρίσει μεγαλύτερη αφθονία".

Τα σχόλιά του επιβεβαίωσε και εκπρόσωπός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ