ΕΕ: Επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωπαίοι διπλωμάτες σκοπεύουν να υποστηρίξουν το σχέδιο για το ανώτατο όριο της G-7 ήδη από σήμερα Ορισμένες χώρες λένε ότι το προτεινόμενο εύρος είναι πολύ υψηλό για να είναι αποτελεσματικό

ΕΕ: Επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, ένα επίπεδο που θα ήταν πιο γενναιόδωρο για τη Μόσχα από ότι πολλοί περίμεναν όταν η Ομάδα των Επτά πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα.

Το εύρος είναι πολύ πάνω από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από ό, τι πίεζαν ορισμένες χώρες. Καθώς η Ρωσία πωλεί ήδη το αργό της με εκπτώσεις, μια υψηλή κεφαλαιοποίηση μπορεί να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.

Τα έθνη της G-7 αναμένεται να συμβιβαστούν με ένα ποσό εντός του εύρους των 65-70 δολαρίων, είπαν ορισμένοι από τους ανθρώπους, αλλά αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι το προτεινόμενο επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Το εύρος είναι σύμφωνο με τον ιστορικό μέσο όρο από πριν από την εισβολή.

Οι πρέσβεις στην ΕΕ συνεδριάζουν την Τετάρτη με στόχο την έγκριση του μηχανισμού ανώτατων ορίων και ενός προτεινόμενου επιπέδου τιμών. Εάν το κάνουν, η ΕΕ και η G-7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το επίπεδο ανώτατου ορίου τιμών αργότερα την Τετάρτη, ανέφεραν οι άνθρωποι. Το ανώτατο όριο χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθεί.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν αφού το Bloomberg ανέφερε το προτεινόμενο εύρος τιμών. Ένας λόγος για τον οποίο οι έμποροι φαίνεται να το αποφεύγουν είναι ότι οι ασφαλιστές και οι φορτωτές θα πρέπει απλώς να βεβαιωθούν ότι τα φορτία που μεταφέρουν πωλήθηκαν κάτω από την ανώτατη τιμή. Εάν το ανώτατο όριο πλησιάσει τα υπάρχοντα επίπεδα έκπτωσης, η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι διεξάγει business as usual.

«Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται επί του παρόντος με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το Brent, περίπου 65 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες. «Εάν το ανώτατο όριο τιμών G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο τεθεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά στη Ρωσία».

Οι στόχοι του ανώτατου ορίου τιμών ήταν πάντα διφορούμενοι: Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνέχιζε να ρέει, μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώθηκαν περισσότερο στη μείωση των εσόδων για την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα του ανώτατου ορίου που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ.

Για να αντισταθμιστεί το αποδυναμωμένο σχέδιο, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, πιέζουν για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.

Το ανώτατο όριο τιμών θα απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν ναυτιλία και υπηρεσίες, όπως ασφάλιση, μεσιτεία και οικονομική βοήθεια, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πωλείται κάτω από το συμφωνηθέν όριο. Το σχέδιο πλαφόν, το οποίο καθοδηγείται από την G-7, έχει δύο στόχους: τη διατήρηση της ροής του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας.

Η ΕΕ έχει επίσης προτείνει την προσθήκη ορισμένων περιόδων χάριτος στην τελευταία έκδοση της νομοθεσίας για τα ανώτατα όρια και έχει περιορίσει σημαντικά τις κυρώσεις στις διατάξεις για τη ναυτιλία.

Η τελευταία πρόταση χαλαρώνει αρκετά στοιχεία του ανώτατου ορίου που καθορίστηκαν στο πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να επιβάλουν επ' αόριστον περιορισμούς σε πλοία που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών. Οι κυρώσεις σε αυτά τα πλοία θα περιορίζονται πλέον σε περίοδο 90 ημερών και θα ισχύουν μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το μπλοκ πρότεινε επίσης την προσθήκη μιας μετάβασης 45 ημερών στην εισαγωγή του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg. Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που φορτώθηκε πριν από τις 5 Δεκεμβρίου -- ημερομηνία έναρξης των κυρώσεων για το πετρέλαιο -- και θα εκφορτωθεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, ευθυγραμμίζοντας την ΕΕ με ρήτρα που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα περισσότερα έθνη της G-7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό φέτος. Οι διατάξεις για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές αυτές, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ