ΕΕ: Η ύφεση είναι εδώ και το σοκ του πληθωρισμού θα παραμείνει

Οι αξιωματούχοι μειώνουν τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2023 Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΕΕ: Η ύφεση είναι εδώ και το σοκ του πληθωρισμού θα παραμείνει

 

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει έναν ζοφερό χειμώνα καθώς μια ύφεση έρχεται, ακριβώς τη στιγμή που ο διψήφιος πληθωρισμός κυριεύει την Ευρώπη και ο πόλεμος μαίνεται κοντά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, περιέκοψαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη το επόμενο έτος, προβλέποντας ελάχιστη επέκταση και αύξησαν όλες τις προβλέψεις τους για τις τιμές καταναλωτή. Εκτιμούν ότι η οικονομία συρρικνώνεται τώρα και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

«Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, υψηλών πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ασθενέστερου εξωτερικού περιβάλλοντος και αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΕ, τη ζώνη του ευρώ και τα περισσότερα κράτη μέλη σε ύφεση», ανέφερε η Κομισιόν. «Οι διευρυνόμενες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να έχουν μεταφέρει την κορύφωση του πληθωρισμού στο τέλος του έτους».

Οι προβλέψεις ρίχνουν νέο φως στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης, καθώς αντιμετωπίζουν ένα σοκ κόστους ζωής που οφείλεται στην ενέργεια για τους καταναλωτές σε μια εποχή που οι νύχτες πλησιάζουν και οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Η οικονομία που βρίσκονται απέναντί τους λυγίζει κάτω από το συντριπτικό βάρος του πληθωρισμού που έφτασε στο νέο υψηλό της εποχής του ευρώ στο 10,7% τον Οκτώβριο. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών θα είναι τώρα κατά μέσο όρο 8,5% φέτος και 6,1% το 2023 -- και οι δύο σημαντικά υψηλότερες προβλέψεις από ό,τι έγινε τον Ιούλιο.

Η προβολή για την οικονομική επέκταση του 2022 είναι 3,2%, αυξημένη μόνο λόγω των ισχυρότερων από τις αναμενόμενες επιδόσεων μέχρι στιγμής. Για το επόμενο έτος, ωστόσο, η Επιτροπή βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,3%, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,4%.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, θα συρρικνωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ευρωζώνης το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Στην ευρύτερη ΕΕ, η μόνη άλλη χώρα που θεωρείται ότι υποφέρει τόσο άσχημα είναι η Σουηδία.

Από τις 15 χώρες της ευρωζώνης για τις οποίες η Επιτροπή παρείχε τριμηνιαία πρόβλεψη για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, κάθε μία από αυτές θεωρείται ότι υφίσταται τουλάχιστον μία τρίμηνη περίοδο συρρίκνωσης.

«Η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε σημείο καμπής» και οι προοπτικές «έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύουμε ότι η κορύφωση είναι κοντά».

Απειλή αερίου

Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά το 2023.

«Οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν περιτριγυρισμένες από έναν εξαιρετικό βαθμό αβεβαιότητας καθώς ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται και το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικών διαταραχών απέχει πολύ από το να εξαντληθεί», ανέφεραν αξιωματούχοι. «Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τις δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου και τον κίνδυνο ελλείψεων, ειδικά τον χειμώνα του 2023-24».

Αναφερόμενη στις προοπτικές πολιτικής, η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί σε επίπεδο που θα φρενάρει την οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στην απειλή συστολής.

«Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί, δεδομένων των δεδομένων που έχουμε δει», δήλωσε ο Schnabel. «Θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, πιθανώς σε περιοριστικό έδαφος, για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό εγκαίρως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ