Η Τουρκία άρχισε να πληρώνει μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από την Ρωσία σε ρούβλια

Η Τουρκία άρχισε να πληρώνει μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από την Ρωσία σε ρούβλια

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας διευκρίνισε επίσης ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου που θα εισάγεται από τη Ρωσία και θα πληρώνεται σε ρούβλια θα αυξηθεί.

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο TRT Haber.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας διευκρίνισε επίσης ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου που θα εισάγεται από τη Ρωσία και θα πληρώνεται σε ρούβλια θα αυξηθεί. Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να αρχίσουν πληρωμές σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα, που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ζητεί από τους αγοραστές ενέργειας να πληρώνουν σε ρούβλια για να ενισχύσει το ρωσικό νόμισμα. Οι περισσότερες διεθνείς ενεργειακές συναλλαγές γίνονται σε δολάρια ή ευρώ. Η Τουρκία προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές με τουρκική λίρα, που πλήττεται από τις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές της τουρκικής ηγεσίας.

Όταν ερωτήθηκε για την πρόταση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα καταρτίσει έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του έτους και πιθανόν να οργανώσει διεθνή διάσκεψη για προμηθευτές και αγοραστές.

«Μπορούμε να οργανώσουμε μία διεθνή διάσκεψη για το φυσικό αέριο, ίσως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, για να φέρουμε σε επαφή προμηθευτές και αγοραστές φυσικού αερίου, να πάρουμε την γνώμη τους και να ενεργήσουμε αναλόγως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν πρότεινε την Τουρκία ως βάση για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, εγκαινιάζοντας έναν εναλλακτικό δρόμο μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στην Θάλασσα της Βαλτικής. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με την ιδέα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία στηριζόταν στην Ρωσία για την κάλυψη του 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από την Ρωσία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ