Πέφτει η τιμή των σιτηρών μετά την επάνοδο της Ρωσίας στη συμφωνία

Η αναστολή της συμφωνίας από τη Ρωσία έστειλε τις τιμές στα ύψη Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι οι αποστολές θα σταματούσαν την Τετάρτη

Πέφτει η τιμή των σιτηρών μετά την επάνοδο της Ρωσίας στη συμφωνία

Οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν αφού η Ρωσία συμφώνησε να επαναλάβει τη συμφωνία επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών καλλιεργειών, αντιστρέφοντας ανακοίνωση του Σαββατοκύριακου που έσπειρε το χάος στις γεωργικές αγορές και έστειλε τις τιμές στα ύψη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι ο διάδρομος ασφαλούς διέλευσης θα χρησιμοποιηθεί μόνο για εξαγωγές σιτηρών. Η Ουκρανία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το μέλλον της συμφωνίας, με τη μεσολάβηση του Ιουλίου από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρείται κρίσιμο για την ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων, τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας το Σάββατο ότι αναστέλλει την εμπλοκή της. Αλλά η Τουρκία και ο ΟΗΕ προχώρησαν σε αποστολές ακόμη και χωρίς ρωσική συμμετοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι οι αποστολές μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Ουκρανίας θα ξαναρχίσουν την Τετάρτη, επικαλούμενος διαβεβαιώσεις από τις ρωσικές αρχές που έγιναν νωρίτερα σε Τούρκους ομολόγους τους.

Ορισμένα πλοία συνέχισαν να αναχωρούν από την Ουκρανία τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά ο ΟΗΕ ανακοίνωσε αργά χθες ότι δεν είχαν προγραμματιστεί αποστολές την Τετάρτη. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που ταξιδεύουν στον διάδρομο χωρίς τη συμμετοχή της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού του Σικάγο έκαναν βουτιά έως και 6,3%, μετά από άνοδο τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Οι τιμές των σιτηρών ήταν ασταθείς τους τελευταίους μήνες εν μέσω εικασιών για την τύχη της συμφωνίας που επρόκειτο να ανανεωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ