Στο 10,1% ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα αριθμητικά στοιχεία ενισχύουν τη συμπίεση του κόστους ζωής για τους καταναλωτές. Τράπεζα της Αγγλίας και κυβέρνηση υπό πίεση να δράσουν

Στο 10,1% ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων οδήγησε τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου σε διψήφιο αριθμό τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να αναλάβουν δράση.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 10,1% τον περασμένο μήνα από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε την Τετάρτη το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής. Αυτό αντιστοιχούσε σε υψηλό 40 ετών που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο και ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 10%.

Τα στοιχεία αφήνουν τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν σημαντικά το βασικό επιτόκιο τον επόμενο μήνα. Ο κίνδυνος είναι οι τιμές να επιταχυνθούν ξανά στις αρχές του επόμενου έτους, αφού η κυβέρνηση χαλαρώσει τη στήριξή της για τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών.

Η εκτίναξη των τιμών έχει επιφέρει την εντονότερη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών εδώ και δεκαετίες, οδηγώντας σε βουτιά στις δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τράς. Ενώ εισήγαγε γενναιόδωρη βοήθεια για τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και μειώσεις φόρων για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, μια αναταραχή στην αγορά την ανάγκασε να υπαναχωρήσει σε πολλά από αυτά τα μέτρα, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι υπουργοί.

«Κατανοώ ότι οι οικογένειες σε όλη τη χώρα αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές και τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Αυτή η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους».

Η αντιπολίτευση των Εργατικών κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών. Η Ρέιτσελ Ριβς, η βουλευτής των Εργατικών που σκιάζει τον Χαντ, δήλωσε: «τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σήμερα το πρωί θα φέρουν περισσότερη ανησυχία στις οικογένειες που ανησυχούν για την έλλειψη ελέγχου των Τόρις σε μια οικονομική κρίση δικής τους κατασκευής».

Η λίρα υποχώρησε μετά την έκθεση, υποχωρώντας έως και 0,3% την ημέρα στα 1,1286 δολάρια. Τα Gilts ήταν σε γενικές γραμμές χαμηλότερα την Τετάρτη, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ματαίωσε τις ελπίδες για πλήρη καθυστέρηση στις πωλήσεις ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της BOE. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων μεταβλήθηκε ελάχιστα στο 4,31%, ενώ τα επιτόκια του 10ετούς σκαρφάλωσαν επτά μονάδες βάσης στο 4,01%.

«Η άνοδος του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου σε διψήφιο αριθμό τον Σεπτέμβριο αφήνει στην Τράπεζα της Αγγλίας ελάχιστες επιλογές από το να συνεχίσει να πιέζει τα επιτόκια υψηλότερα. Ωστόσο, το μέγεθος της αύξησης του Νοεμβρίου θα καθοριστεί από το πώς η BOE θα αφομοιώσει την οικονομική κατάρρευση του περασμένου μήνα. Οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να ηρεμήσει τις αγορές έχουν μειώσει μέρος της πίεσης στην κεντρική τράπεζα να επιλέξει μια τριψήφια αύξηση των επιτοκίων - αναμένουμε αύξηση 75 μονάδων βάσης», σημειώνει το στέλεχος του Οικονομικού Bloomberg, Άνα Αντράντε.

Η ONS δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,8% από ένα χρόνο πριν, επίσης η ισχυρότερη αύξηση σε περισσότερα από 40 χρόνια. Τα έπιπλα και τα είδη οικιακής χρήσης ήταν ένας άλλος οδηγός, σημειώνοντας άνοδο 10,7% τον Σεπτέμβριο.

«Αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις συνεχιζόμενες μειώσεις του κόστους της βενζίνης, με τις τιμές των αεροπορικών εταιρειών να μειώνονται περισσότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή του έτους και τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να αυξάνονται επίσης λιγότερο απότομα από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρήθηκαν πέρυσι», δήλωσε ο Darren Morgan, διευθυντής οικονομικών στατιστικών στο ONS.

Εν τω μεταξύ, η μείωση των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα εκθέσει τους καταναλωτές στην άνοδο των τιμών στις αγορές ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους. Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να κορυφωθεί γύρω στο 10,7% φέτος, αλλά να αυξηθεί στο 12% τον Απρίλιο εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να περιορίσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, εκτιμά το Bloomberg Economics.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πιο επιθετικές κινήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε να δει τα βασικά επιτόκια να αυξάνονται σε τουλάχιστον 4,5% στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ