Τσεχία: To επόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ

Τσεχία: To επόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ

Η συνάντηση των χωρών της ΕΕ την Τετάρτη άφησε άλυτο εάν το πακέτο θα περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει προτάσεις την επόμενη εβδομάδα για την έναρξη κοινής αγοράς φυσικού αερίου εντός μηνών και την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά η συνάντηση των χωρών της ΕΕ την Τετάρτη άφησε άλυτο εάν το πακέτο θα περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου.

Η ΕΕ των 27 χωρών σχεδιάζει την επόμενη κίνησή της για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε έναν χειμώνα με σπάνιο ρωσικό φυσικό αέριο, κρίση κόστους ζωής και διαφαινόμενη απειλή ύφεσης.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάρντι Σίμσον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει σχέδια για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ και θα ξεκινήσει γρήγορα από κοινού αγορές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Σίμσον σημείωσε ωστόσο, ότι είναι ακόμα ασαφές εάν υπάρχει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των χωρών για να προστεθεί στο πακέτο της 18ης Οκτωβρίου ένα ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας - μια κίνηση που έχουν επιδιώξει πολλές χώρες.

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον περιορισμό του ορίου του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν σε αυτό το στάδιο μπορούμε να πούμε ότι η ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζει αυτό το μέτρο», είπε, προσθέτοντας ότι το πακέτο θα καθόριζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός» για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου και τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Ζόζεφ Σικέλα είπε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η κοινή αγορά φυσικού αερίου θα ξεκινήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και ότι η Τσεχική Δημοκρατία -η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ- θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών τον Νοέμβριο για να εγκρίνει τις επερχόμενες προτάσεις.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή συνάντηση βοήθησε να γεφυρωθούν οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών μελών", είπε ο Σικέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ