Η αγορά εργασίας διατηρεί την επιθετική πολιτική επιτοκίων της FED

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξάνονται ενώ η ανεργία μειώνεται, διατηρώντας την πίεση στη Fed . Tα στοιχεία ενισχύουν το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο

Η αγορά εργασίας διατηρεί την επιθετική πολιτική επιτοκίων της FED

Η Wall Street αντιλαμβάνεται ότι, με τα στοιχεία να δείχνουν μια καυτή αγορά εργασίας, η Federal Reserve θα συνεχίσει την επιθετική της πορεία όσο αφορά την αύξηση των επιτοκών. Η αντίληψη αυτή  οδήγησε σε κατρακύλα τις μετοχές, και τις αποδόσεις των 10ετών στις ΗΠΑ στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί τους από το 1984.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, μια αυξηση από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο είναι πλέον τελειωμένη συμφωνία, με μια άλλη αύξηση αυτού του μεγέθους τον Δεκέμβριο να γίνεται πραγματική πιθανότητα.

Σχεδόν το 95% των εταιρειών του S&P 500 υποχώρησε. Η διολίσθηση ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου ο δείκτης σημείωσε το μεγαλύτερο back-to-back ράλι του από την έναρξη της πανδημίας εν μέσω μιας συζήτησης για το αν η Fed θα ήταν πιο κοντά στην κορύφωση της επιθετικής πολιτικής στην αύξηση των επιτοκίων. Ο Nasdaq 100 βυθίστηκε σχεδόν 4% την Παρασκευή.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πλησίασαν το 3,9% εν μέσω της 10ης συνεχόμενης εβδομαδιαίας ανόδου τους. Το δολάριο ενισχυθηκε. Το συμβόλαιο ανταλλαγής για τη συνεδρίαση της Fed του Νοεμβρίου τιμολογήθηκε σε σχεδόν 75 μονάδες βάσης σύσφιξης. Οι προσδοκίες της αγοράς για το πού θα κορυφωθεί το επιτόκιο αυξήθηκαν επίσης, με το συμβόλαιο παραγώγων για τον Μάρτιο να διαπραγματεύεται γύρω στο 4,66%. Το τρέχον εύρος για το επιτόκιο αναφοράς κυμαίνεται μεταξύ 3% και 3,25%.

Ο πρόεδρος της Fed Bank of New York, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σε περίπου 4,5% με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο ρυθμός και η τελική κορύφωση της εκστρατείας σύσφιξης θα εξαρτηθεί από την απόδοση της οικονομίας. Αρκετοί αξιωματούχοι, σε ξεχωριστές παρατηρήσεις αυτή την εβδομάδα, έστειλαν ένα αποφαστικό και σκληρό μήνυμα, ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες και δεν θα αποθαρρυνθούν από την αύξηση των επιτοκίων λόγω της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λώρενς Σάμερς, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη Fed να ανταποκριθεί στην περαιτέρω νομισματική σύσφιξη που έχει σηματοδοτήσει, ακόμη και ενόψει των οικονομικών κινδύνων που απορρέουν από τις ενέργειές της.

Όλα τα βλέμματα θα είναι πλέον στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, αφού μια πιο θερμή από την αναμενόμενη ανάγνωση τον Αύγουστο μετρίασε τις ελπίδες για μια εκκολαπτόμενη επιβράδυνση. Ξεχωριστά, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο θα δώσουν ενδείξεις για την ανοχή της κεντρικής τράπεζας στον οικονομικό πόνο.

Εν μέσω φόβων για διαφαινόμενη ύφεση, οι επενδυτές έριξαν τα περισσότερα χρήματ σε μετρητά από τον Απρίλιο του 2020, αλλά οι μετοχές θα μπορούσαν να δουν περαιτέρω μειώσεις καθώς δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους στρατηγικούς της Bank of America Corp. Η έκθεσή τους επικαλέστηκε στοιχεία της EPFR Global που δείχνουν ότι τα ταμεία μετρητών έλαβαν σχεδόν 89 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 5 Οκτωβρίου, ενώ οι επενδυτές απέσυραν 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ