Στα... σκουπίδια τα βρετανικά ομόλογα - «Βουλιάζει» η στερλίνα - «Ουδέν σχόλιο» από την Τρας

Στα... σκουπίδια τα βρετανικά ομόλογα - «Βουλιάζει» η στερλίνα - «Ουδέν σχόλιο» από την Τρας

Κατακρημνίζεται η βρετανική λίρα στις αγορές - Στα «τάρταρα» και τα βρετανικά ομόλογα που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1957.

«Μαύρη» Δευτέρα για τη βρετανική οικονομία στις αγορές, με την βρετανική λίρα (στερλίνα) να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό και να διαμορφώνεται στις 1,0780 έναντι του δολαρίου (στις 14:53 ώρα Ελλάδος).Την ίδια ώρα η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ διαμορφώνεται στο 1,1173.

Εκπρόσωπος της Λιζ Τραζ δήλωσε τη Δευτέρα, ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις κινήσεις της αγοράς. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της νέας πτώσης της στερλίνας τα βρετανικά ομόλογα δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα λόγω των ανησυχιών για το δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να γίνουν αλλαγές στα μέτρα που καθορίστηκαν στον λεγόμενο "μίνι προϋπολογισμό" από τον υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Ιστορικό άλμα 65 ετών για τα βρετανικά ομόλογα

Οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους τουλάχιστον από το 1957, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters βάσει στοιχείων της Refinitiv και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται αντιστρόφως ανάλογα από την τιμή του - έχει αυξηθεί κατά 131 μονάδες βάσης μέχρι τώρα εντός του Σεπτεμβρίου, στη μεγαλύτερη κίνηση που έχει καταγραφεί στα αρχεία Refintiv που χρονολογούνται από το 1979.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Σεπτέμβριο του 1986, με άνοδο 126 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, οι αποδόσεις σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί στα αρχεία της BoE από το 1970 για τα 10ετή μηδενικού κουπονιού, καθώς και το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα στη σειρά της BoE για 10ετή τίτλους της βρετανικής κυβέρνησης από το 1957 έως το 1970.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 10ετες ομόλογο του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει την απόδοσή του να ενισχύεται μόνο σήμερα κατά 9,7% ή 34 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,1750%.

Την ίδια ώρα το νόμισμα της χώρας, η στερλίνα, εμφανίζει σήμερα πτώση σχεδόν 5%, που τη φέρνει στο χαμηλότερο επίπεδό της ιστορικά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν διεξόδους μετά το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης που απειλεί να φέρει την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας στα όριά της.

Οικονομολόγοι και επενδυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τρας, που βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από τρεις εβδομάδες, έχασε την οικονομική αξιοπιστία της ανακοινώνοντας το σχέδιο για ιστορικές φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972, προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ