Επιδότηση 800 εκατομμύρια ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα το Σεπτέμβριο

Ανεξάρτητα από το νέο πακέτο στήριξης

Επιδότηση 800 εκατομμύρια ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα το Σεπτέμβριο

Στα 700 -800 εκατ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στο «πακέτο» της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο για το Σεπτέμβριο αναμένεται να «αγγίξει» τα 2 δισ. ευρώ (από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο) μετά την εκτίναξης της χονδρικής τιμής της μεγαβατώρας στα 616,38 ευρώ σήμερα (14,2% υψηλότερα από χθες). Το ποσό σε σχέση με τον Αύγουστο τετραπλασιάζεται (ήταν 200 εκατ. ευρώ), πιέζοντας μεν- αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εξαντλεί- τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη χρηματοδότηση της νέας δέσμης μέτρων που θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κατακόρυφη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται στο πρωτοφανές ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου (μια ανάσα από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα χθες) και των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη στο ελάχιστο συνεισφορά των υδροηλεκτρικών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. πως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μήνας, με τις επιδοτήσεις να αυξάνονται κατακόρυφα για να παραμείνουν τα τιμολόγια του ρεύματος κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η επιδότηση του ηλεκτρικού για τα υπόλοιπα μέτρα, στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα, όσα χρειάστηκε να εισφέρει ο προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν αθροιστικά οι επόμενοι τρεις μήνες έως το τέλος του έτους. Αν υπολογιστούν το 1 δισ. του διμήνου Αυγούστου- Σεπτεμβρίου και άλλα 800 εκατ. ευρώ μέχρι και το Δεκέμβριο, το ποσό θα καλυφθεί …άνετα με τις πρόσθετες δαπάνες των περίπου 2 δισ. ευρώ που θα προβλέπει ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Σεπτεμβρίου.

Ήδη όμως υπάρχει στο …ταμείο άλλο 1,1 δισ. ευρώ από τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό το οποίο δεν έχει αναλωθεί στη «μάχη» για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, περισσεύουν χρήματα για το νέο κύκλο στήριξης των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους (fuel pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα πετρελαίου κίνησης κλπ), χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ακόμα το ύψος της στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ