Ευρώπη: Φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη, αποστολή Τράπεζας της Αγγλίας, προοπιτικές Κίνας

Ευρώπη: Φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη, αποστολή Τράπεζας της Αγγλίας, προοπιτικές Κίνας

Η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, η Ρωσία γίνεται πιο φιλική με τη Βόρεια Κορέα, μια πιθανή αναθεώρηση της εντολής της Τράπεζας της Αγγλίας και οι ζοφερές προοπτικές της Κίνας, κυριαρχούν ως θέματα λίγο πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματαγορών. 

Ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη είναι ο υψηλότερος από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς οι ελλείψεις ενέργειας απειλούν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ τον πληθωρισμό, σύμφωνα με οικονομολόγους. Η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% σε προηγούμενη έρευνα και από 20% πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ζώνης του ευρώ, ενώ τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό επιδεινώνονται από τις σοβαρές ξηρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς της Ευρώπης, αυτό το καλοκαίρι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσφέρθηκε να επεκτέινει τις σχέσεις του, με τη Βόρεια Κορέα, προσεγγίζοντας τη γείτονα χώρα, καθώς το Κρεμλίνο ψάχνει όπλα για τον πόλεμό στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για την αργία της, την Ημέρα της Απελευθέρωσης. Οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις ολοκληρωμένες και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες», μετέδωσε το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, θα είναι «ανοικτός σε αναθεώρηση» της εντολής της κεντρικής τράπεζας, αφού η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους επέκρινε την προσέγγισή της στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Ο Μπέιλι έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου, Nadhim Zahawi, στις 4 Αυγούστου. Τα αναφερόμενα σχόλια του Μπέιλι ακολουθούν τα σχόλια της Τράς, στην Telegraph, ότι θα «ξανακοιτάξει» την εντολή της BOE «για να βεβαιωθεί ότι είναι αρκετά σκληρή για τον πληθωρισμό». Ο Μπέιλι δέχεται επίθεση από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Τράς, επειδή καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, θέτοντας ενδεχομένως το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια μακρά και οδυνηρή ύφεση.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας αποδυναμώθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, καθώς νέα κρούσματα Covid σε ολόκληρη τη χώρα επηρέασαν αρνητικά τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες, θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, χάνοντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 4,3%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό 2,7%. Η δέσμευση της χώρας στο Covid Zero, έχει καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση οποιασδήποτε οικονομικής προόδου που κερδήθηκε με κόπο. Η κεντρική τράπεζα έκανε μια αιφνιδιαστική κίνηση να μειώσει τα επιτόκια την ίδια ημέρα σε μια προσπάθεια να στηρίξει μια οικονομία που επίσης παρεμποδίζεται από μια συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να κινηθούν υψηλότερα μετά τις μειώσεις στην Ασία, καθώς οι traders αξιολόγησαν τα αδύναμα στοιχεία για την Κίνα και μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική της τράπεζα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντά σκανδιναβούς ηγέτες στο Όσλο. Οι καταθέσεις 13F των hedge funds αναμένονται μετά από ένα μελανό τρίμηνο για τους επενδυτές. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις της Φινλανδίας, καθώς και τις τιμές παραγωγού στη Δανία. Η Henkel και η HelloFresh είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν κέρδη.

Το ράλι των μετοχών των ΗΠΑ μπορεί να μπερδεύει, αλλά δεν αποτελεί στροφή. Οι καθαρές βραχυπρόθεσμες μη εμπορικές θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500, ένας δείκτης πτωτικών στοιχημάτων στον δείκτη αναφοράς μετοχών των ΗΠΑ, αυξήθηκαν ξανά την περασμένη εβδομάδα και παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Τα στοιχεία θα δοθούν αύριο, οπότε λίγο πριν ο S&P 500 φτάσει σε ένα ορόσημο που παρακολουθείται στενά, ανασύροντας τις μισές απώλειες από την απότομη πτώση του φέτος, μια κίνηση που ορισμένοι βλέπουν ως ανοδικό σήμα για την ανάκαμψη. Μια σειρά από θετικά οικονομικά στοιχεία βοήθησαν τις αμερικανικές μετοχές σε ένα συνεχόμενο κέρδος για τέταρτη εβδομάδα, ακόμη και όταν τα σκληρά σχόλια της Federal Reserve, δημιούργησαν κλίμα για το ενδεχόμενο ακόμη υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στους επιθετικούς επενδυτές. Αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν σχετικά με τους κινδύνους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και μέχρι να απαντηθούν, υπάρχει κάθε πιθανότητα οι προσεκτικοί επενδυτές να κρατήσουν στάση αναμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ