Ασία: Ταϊβάν, Κίνα, Wells Fargo και πηγές ενέργειας, στο στόχαστρο των αγορών.

Ασία: Ταϊβάν, Κίνα, Wells Fargo και πηγές ενέργειας, στο στόχαστρο των αγορών.

Νέα αντιπροσωπεία Αμερικανών πολιτικών επισκέπτεται την Ταϊβάν. Οι εργοστασιακές παραγγελίες της Κίνας που στερεύουν. Τα ενυπόθηκα δάνεια της Wells Fargo, και οι ενδείξεις ότι οι ασιατικές μετοχές θα κινηθούν υψηλότερα, δίνουν το σφυγμό των αγορών στην Ασία. 

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου προσγειώθηκε στην Ταϊβάν χθες Κυριακή για διήμερη επίσκεψη, μετά το ταξίδι της Νάνσι Πελόσι που προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση της Κίνας, η οποία περιελάμβανε πυραυλικές δοκιμές, στρατιωτικές ασκήσεις και κυρώσεις. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντ Μάρκι, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, τον υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου και τοπικούς νομοθέτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και «θα ενθαρρύνει τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν», ανέφερε το γραφείο του Μάρκι. Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο ζήτησε από το Νέο Δελχί να επαναβεβαιώσει την πολτική της "Μίας Κίνας", την οποία η Ινδία δεν έχει αναφέρει σε διμερή έγγραφα ή σε δημόσιες δηλώσεις από το 2008, όταν το Πεκίνο εξέδωσε μια σειρά δηλώσεων υποστηρίζοντας την ανατολική επαρχία της Ινδίας Αρουνάτσαλ Πραντές.

Οι επενδυτές που θέλουν να μετρήσουν την υγεία του παγκόσμιου καταναλωτικού κλίματος δεν πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τα εργοστάσια της Κίνας αυτή τη στιγμή. Οι κατασκευαστές των πάντων, από χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις έως ρούχα, λένε ότι οι παραγγελίες από πελάτες στο εξωτερικό στερεύουν. Στιγμιότυπα από τα εργοστάσια της Κίνας δείχνουν ότι τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο σφίγγουν το ζωνάρι τους για να αντιμετωπίσουν μια ταχεία αύξηση του κόστους ζωής, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, οι επενδυτές στις ΗΠΑ και σε άλλες πλούσιες οικονομίες αναζητούν μια στρατηγική χαρτοφυλακίου που μπορεί να κερδίσει έναντι του αυξημένου πληθωρισμού και της ύφεσης ταυτόχρονα.

Μια παγκόσμια ανάκαμψη των μετοχών φαίνεται ότι θα στηρίξει τις ασιατικές μετοχές καθώς οι συναλλαγές ξεκινούν σήμερα πριν από τις βασικές εκθέσεις για την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας και τις πράξεις ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την Ιαπωνία και την Αυστραλία αυξήθηκαν, ενώ του Χονγκ Κονγκ ήταν σταθερά. Τα συμβόλαια S&P 500 και Nasdaq 100 παρουσίασαν διακυμάνσεις αφού ένας παγκόσμιος δείκτης μετοχών την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από τρεις μήνες. Οι δημοσιεύσεις δεδομένων της Κίνας πιθανότατα θα δείξουν ότι η ανάκαμψή της σημείωσε λίγο μεγαλύτερη πρόοδο τον Ιούλιο.

Η Wells Fargo σχεδιάζει να συρρικνώσει την τεράστια αυτοκρατορία ενυπόθηκων δανείων της, η οποία κάποτε έβγαζε ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ και για ένα διάστημα έκανε την τράπεζα την πιο πολύτιμη στη χώρα. Η ηγεσία της τράπεζας ετοιμάζει μια υποχώρηση που πιθανότατα θα ξεκινήσει με τους δεσμούς με εξωτερικές εταιρείες ενυπόθηκων δανείων που δημιούργησαν περίπου το ένα τρίτο των 205 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα στεγαστικά δάνεια πέρυσι. Από το 2018 η μονάδα στεγαστικών δανείων της τράπεζας έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα. Η τελευταία αλλαγή στρατηγικής ακολουθεί τις αλλαγές στις εκτελεστικές τάξεις και χρόνια αγώνων για την αποφυγή δαπανηρών ρυθμιστικών ελέγχων.

Με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης και τις προμήθειες να γίνονται όλο και πιο δύσκολες, οι φθηνότερες και πιο ριπογόνες εναλλακτικές λύσεις σε καύσιμα όπως ο άνθρακας,γίνονται όλο και πιο δελεαστικές για τους αγοραστές που διψούν για ενέργεια. Το φυσικό αέριο έχει γίνει το πιο καυτό εμπόρευμα, καθώς η Ρωσία, μια κρίσιμη πηγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και LNG στην Ασία, διατηρεί ασφυκτικό έλεγχο στις προμήθειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αγοραστές τόσο πλούσιοι όσο και φτωχοί εξετάζουν όλο και περισσότερο τις εναλλακτικές λύσεις, μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην παγκόσμια ώθηση για καθαρότερη ενέργεια.

Οι προοπτικές της Κίνας συνεχίζουν να γίνονται δυσοίωνες, προσθέτοντας περαιτέρω στα βάρη μιας παραπαίουσας παγκόσμιας οικονομίας. Η χώρα που εξακολουθεί να μετράει ως το εργοστάσιο του κόσμου αντιμετωπίζει επίπεδη ζήτηση στην καλύτερη περίπτωση σε ετήσια βάση για τις εξαγωγές της, σύμφωνα με περισσότερους από δώδεκα διευθυντές εξαγωγών που παραχώρησαν συνέντευξη στο Bloomberg News. Αυτά τα σχόλια συνοδεύονται από αναιμικές συνολικές προβλέψεις που αναφέρονται στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών της χώρας, καθώς οι εγχώριες διαταραχές που προκαλούνται από το λόκνταουν του "Covid Zero" συνδυάζονται με τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό που προκαλείται από τη συσσώρευση αποθεμάτων.

Υπάρχουν επίσης οι επιπτώσεις από τη σημαντική επιβράδυνση στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, εν μέσω απότομων αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ισχυρού πληθωρισμού, κλιματικών διαταραχών και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με την Federal Reserve και τους ομολόγους της να προσπαθούν ενεργά να επιβραδύνουν τις οικονομίες τους, ενώ η Κίνα αποφεύγει την τόνωση της δραστηριότητας, τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν το ράλι ανάκαμψης αυτού του τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ