Οι πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο ύφεσης του ευρώ

Οι traders διστακτικοί απέναντι στο φιορίνι, το ζλότι και την κορώνα καθώς το ευρώ αποδυναμώνεται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου αυξάνουν τα δεινά των συναλλαγματικών ισοτιμιών

Οι πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο ύφεσης του ευρώ

Ενώ, ήδη υποφέρουν από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, τα κύρια νομίσματα της ανατολικής Ευρώπης πρόκειται να υποστούν ένα ακόμη πλήγμα από τη διαφαινόμενη ύφεση της ευρωζώνης.

Οι έμποροι είναι πιο διστακτικοί στο ουγγρικό φιορίνι, το πολωνικό ζλότι και την τσεχική κορώνα από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναπτυσσόμενης χώρας εκτός από το ρούβλι της Ρωσίας και την τουρκική λίρα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Και η Goldman Sachs Group Inc., η Fidelity International και η InTouch Capital Markets, βλέπουν την ανατολική Ευρώπη να υποφέρει περισσότερο από άλλες αναδυόμενες αγορές εάν το ευρώ αποδυναμωθεί.

Τα τρία νομίσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στην αμφιταλαντευόμενη ζήτηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος των 19 χωρών, η οποία αγοράζει περίπου το 60% των εξαγωγών κάθε χώρας. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, διαπραγματεύονται επίσης όλο και περισσότερο σε αδιέξοδο με το ευρώ.

Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τον Ιούλιο, ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί σύντομα να βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, οι προοπτικές της ευρωζώνης φαίνονται ιδιαίτερα δυσοίωνες. Ο πληθωρισμός ρεκόρ και η αυξημένη πιθανότητα διακοπής της ρωσικής ενέργειας απειλούν να προκαλέσουν πτώση στη λέσχη του ενιαίου νομίσματος.

Τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης πιθανότατα θα δουν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις αναδυόμενες αγορές, εάν το ευρώ πέσει κάτω από την ισοτιμία του δολαρίου για παρατεταμένη περίοδο, δεδομένης της έκθεσής τους στη ζήτηση του μπλοκ του ευρώ και στις διαταραχές του φυσικού αερίου, ανέφεραν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs. Στα τέλη Ιουλίου, η αμερικανική τράπεζα μείωσε τον τρίμηνο στόχο της για το ευρώ στα 0,99 δολάρια από 1,05 δολάρια.

Τα νομίσματα της περιοχής ήταν μεταξύ των πιο σκληρά πληγέντων από τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Από την έναρξη του πολέμου, το φιορίνι αποδυναμώθηκε 17% έναντι του δολαρίου και 8,2% έναντι του ευρώ. Το ζλότι έχει χάσει 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος την περίοδο, ενώ η κορώνα υποχώρησε 9,6%.

Η αυξανόμενη σύνδεση των νομισμάτων με το ευρώ υπογραμμίζει τη δυνατότητα περαιτέρω επιπτώσεων από οποιαδήποτε αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος. Όταν συνδυαστούν με το δολάριο, και οι τρεις έχουν αντίστροφη συσχέτιση με το ευρώ περίπου μείον 0,8, όπου το μείον 1 θα έδειχνε ότι θα κινούνταν σε lockstep με το ευρώ.

Προς το παρόν, η ταχεία νομισματική σύσφιξη στην Ουγγαρία βοήθησε στη σταθεροποίηση του φιορινιού αφού βυθίστηκε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ τον Ιούλιο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνει επίσης το νόμισμα.

Στην Πολωνία, οι αρχές έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στις συνομιλίες με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ για πρόσβαση σε κονδύλια ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, ο οποίος ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο 6,5% σε σύγκριση με 10,75% στην Ουγγαρία.

Η τσεχική κορώνα ήταν η πιο σταθερή, κυρίως λόγω των νομισματικών παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας. Η νομισματική αρχή διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 7% την περασμένη εβδομάδα, υλοποιώντας το σχέδιο του νέου διοικητή, Ales Michl, να σταματήσει την επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Αλλά μια διολίσθηση του ευρώ κάτω από την ισοτιμία θα μπορούσε να σφραγίσει τη μοίρα των τριών νομισμάτων.

Τι να παρακολουθήσετε αυτή την εβδομάδα:

  • Οι αριθμοί πληθωρισμού της Κίνας που αναμένονται την Τετάρτη πιθανότατα θα δείξουν μια καλή εικόνα, με τα κέρδη του ΔΤΚ να παραμένουν σταθερά και τα κέρδη του ΔΤΚ να επιβραδύνονται, αφήνοντας περιθώρια στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να προσθέσει νομισματική τόνωση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics
  • Η Αίγυπτος και η Ινδία θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τον ΔΤΚ αυτή την εβδομάδα
  • Η Ταϊλάνδη πρόκειται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, αφού το διατηρεί στο 0,50% από τον Μάιο του 2020. Ο δομικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τον Ιούλιο λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και τροφίμων
  • Το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου της Ρωσίας που αναμένεται την Παρασκευή θα δείξει τον αντίκτυπο των σαρωτικών διεθνών κυρώσεων μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία
  • Η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες θα δώσουν στη δημοσιότητα, τους αριθμούς ανάπτυξής τους αυτή την εβδομάδα
  • Η Κένυα εισέρχεται σε μια σκληρή μάχη προεδρικές εκλογές την Τρίτη, με τον αντιπρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο και τον πρώην πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα να είναι οι κορυφαίοι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Ουχούρου Κενυάτα. Ορισμένες από τις προηγούμενες εκλογές της χώρας της Ανατολικής Αφρικής αμαυρώθηκαν από τη βία, ιδίως το 2007, όταν ο Οντίνγκα ήταν ηττημένος υποψήφιος
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ταξιδεύει στην Αφρική, με στάσεις στη Νότια Αφρική, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ρουάντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ