Οι προοπτικές της Ιταλίας μειώθηκαν σε αρνητικές από τη Moody's λόγω πολιτικού κίνδυνου

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επικαλείται πόλεμο στην Ουκρανία, εγχώρια αναταραχή. Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την απόφαση του οργανισμού «αμφισβητήσιμη»

Οι προοπτικές της Ιταλίας μειώθηκαν σε αρνητικές από τη Moody's λόγω πολιτικού κίνδυνου

Οι προοπτικές αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ιταλίας υποβαθμίστηκαν σε αρνητικές από τη Moody's Investors Service, η οποία ανέφερε συσσωρευμένους κινδύνους από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι την αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας χαρακτήρισε την ενέργεια «αμφισβητήσιμη».

Η πιστωτική ποιότητα της χώρας, η οποία βαθμολογείται με Baa3 από τη Moody's, δέχεται πιέσεις από τον αυξημένο κυβερνητικό κίνδυνο που θα μπορούσε να εμποδίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Μoody's.

«Οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας συσσωρεύονται πιο πρόσφατα λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις», Νέφεραν οι αναλυτές. «Η σημαντική εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την ενέργειά του εκθέτει την Ιταλία σε περαιτέρω περικοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία, καθώς και σε υψηλότερες τιμές ενέργειας».

Η Moody's ανέφερε επίσης μια πιθανή επιδείνωση των προοπτικών για τους δημόσιους λογαριασμούς της Ιταλίας λόγω της «υποτονικής ανάπτυξης, του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της δυνητικά ασθενέστερης δημοσιονομικής πειθαρχίας». Οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να αυξήσουν την αβεβαιότητα. Ο Ντράγκι ηγείται υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου μετά τη διάλυση του συνασπισμού του τον περασμένο μήνα.

Σε απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε ότι η δράση αξιολόγησης ήταν «αμφισβητήσιμη» και δεν δικαιολογείται από τις οικονομικές συνθήκες. Το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους της Ιταλίας αντικατοπτριζόταν ήδη στην αξιολόγησή της και οι οικονομικοί κίνδυνοι που κλίνουν προς τα κάτω αποτελούν γενική προϋπόθεση όλων των προηγμένων οικονομιών, πρόσθεσε το σημείωμα του υπουργείου.

Οι επερχόμενες εκλογές της Ιταλίας «δεν αποτελούν ανωμαλία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δημοκρατιών», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι παραμένει πεπεισμένο ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις εθνικές πολιτικές ενεργειακής ασφάλειας θα εφαρμοστούν «αμέσως» ακόμη και μετά την ψηφοφορία.

Η Ιταλία φέρει βαθμολογία BBB τόσο από την Fitch Ratings όσο και από την S&P Global Ratings. Η S&P μείωσε τις προοπτικές της για την Ιταλία στα τέλη Ιουλίου.

Το ευρώ διατήρησε τις απώλειές του την Παρασκευή, υποχωρώντας με όλα τα νομίσματα του Group-of-10 έναντι ενός ισχυρού δολαρίου. Οι ιταλικές αγορές ομολόγων και μετοχών ήταν κλειστές κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης αξιολόγησης και μένει να δούμε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν με το άνοιγμα τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ