Ευρώπη: Νέο καμπανάκι για την ηλεκτρική ενέργεια

Η Γαλλία μειώνει την πυρηνική ενέργεια

Ευρώπη: Νέο καμπανάκι για την ηλεκτρική ενέργεια

Η Electricite de France SA, δήλωσε ότι είναι πιθανό να επεκτείνει τις περικοπές στην πυρηνική παραγωγή καθώς ο καυτός καιρός ωθεί προς τα πάνω τις θερμοκρασίες των ποταμών , φέρνοντας την ενεργειακή κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ατομικής ενέργειας της Ευρώπης, συνήθως καθαρός εξαγωγέας ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εισάγει τώρα. Τα πυρηνικά ζητήματα δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά και για χώρες όπως η γειτονική Γερμανία, η οποία μπορεί να χρειαστεί να κάψει περισσότερο αέριο για να κρατήσει τα φώτα αντί να διατηρήσει το καύσιμο στην αποθήκη για το χειμώνα.

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας δήλωσε, ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στους ποταμούς Ροδανό και Γκαρόν πιθανότατα θα παράγουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια τις επόμενες ημέρες, αλλά θα υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο παραγωγής για να διατηρηθεί το δίκτυο σταθερό. Ένα κύμα καύσωνα ανεβάζει τις θερμοκρασίες των ποταμών, περιορίζοντας την ικανότητα της χρησιμότητας να ψύχει τα φυτά.

Οι μειώσεις απειλούν να ωθήσουν περαιτέρω προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες βρίσκονται ήδη κοντά στα επίπεδα ρεκόρ στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Ευρώπη υφίσταται τη χειρότερη ενεργειακή της κρίση εδώ και δεκαετίες, καθώς οι περικοπές φυσικού αερίου που έκανε η Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις οδηγούν σε αύξηση των τιμών.

Οι γαλλικοί ποταμοί αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος στην Ευρώπη, το οποίο ταλανίζεται από εβδομάδες ξηρού, ζεστού καιρού.

Στη Γερμανία, ο Ρήνος βρίσκεται στα πρόθυρα να πρέπει να πλησιάσει την εμπορική κυκλοφορία σε ένα βασικό σημείο, επειδή έχει γίνει πολύ ρηχό για να περάσουν οι φορτηγίδες. Αυτό εμποδίζει τη ροή του άνθρακα που απαιτείται όλο και περισσότερο για την παραγωγή ενέργειας, καθώς η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream.

Η ναυσιπλοΐα έχει επίσης γίνει πιο δύσκολη στον Δούναβη, ενώ ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας, ο Πάδος, είναι πολύ χαμηλός για τα χωράφια των υδάτινων εκμεταλλεύσεων.

Οι θερμοκρασίες στο Παρίσι θα φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου (97 Φαρενάιτ) την Τετάρτη, ενώ η «ισχυρή ζέστη» θα παραμείνει στη Γαλλία και τη Γερμανία για τις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με την προγνώστρια Maxar Technologies Inc. Τα επίπεδα θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους γαλλικούς κανόνες, η EDF πρέπει να μειώσει ή να σταματήσει την πυρηνική παραγωγή όταν οι θερμοκρασίες των ποταμών φτάσουν σε ορισμένα κατώτατα όρια για να διασφαλιστεί ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των εγκαταστάσεων δεν θα βλάψει το περιβάλλον όταν τεθεί ξανά σε πλωτές οδούς.

Η παραγωγή φέτος θα είναι η χαμηλότερη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς πολλές εγκαταστάσεις κλείνουν για συντήρηση και ελέγχους. Τα προβλήματά του αναγκάζουν τη Γαλλία, παραδοσιακό εξαγωγέα, να βασίζεται σε εισαγωγές από γείτονες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αντιμετωπίζει τη δική του ενεργειακή κρίση.

Η αγορά ανακουφίστηκε κάπως σήμερα, καθώς η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας αυξήθηκε στο 49%, από 44% τη Δευτέρα, καθώς δύο αντιδραστήρες ξανάρχισαν, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον διαχειριστή δικτύου RTE.

Η γερμανική ισχύς επόμενου έτους υποχώρησε ελαφρώς από το χθεσινό υψηλό ρεκόρ των 405 ευρώ (412,84 δολάρια) στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας AG. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο δεν είχε ακόμη διαπραγματευτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ