Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Ο σφυγμός των αγορών σήμερα

Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη. Οποιαδήποτε απόκλιση από την ευρέως αναμενόμενη  αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης θα προκαλούσε σπασμούς στην αγορά. Επίσης, κρίσιμα είναι τα μηνύματα από τη δήλωση του Προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ για το πώς να ξετυλιχθεί ο γόρδιος δεσμός του υψηλού πληθωρισμού και του αυξανόμενου κινδύνου ύφεσης. Ένας κατακλυσμός κερδών εταιρειών θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει τη μεταβλητότητα: οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αξίας άνω των 9,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα δημοσιοποιήσουν στοιχεία την Πέμπτη. Προς το παρόν, η διψήφια τριμηνιαία αύξηση των εσόδων και μια εξόρμηση αισιοδοξίας από τη μητρική της Google, την Alphabet, τη Microsoft και την Texas Instruments βοήθησαν στην ανακούφιση των χειρότερων από την κατήφεια της bear-market.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών σημείωσαν υψηλότερα μετά από ένα άλμα στα συμβόλαι των ΗΠΑ, το οποίο πήρε μια άνοδο από αυτά τα ανθεκτικά αμερικανικά κέρδη. H Crdit Suisse δημοσιοποίησε μεγάλες απώλειες κα, ανακοίνωσε μια στρατηγική αναθεώρηση διορίζοντας τον Ulrich Koerner, ως διευθύνοντα σύμβουλο. Όλα τα βλέμματα αργότερα θα είναι στραμμένα στη Fed. Η Rio Tinto, η Meta και η Qualcomm είναι μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να δημοσιοποιήσουν κέρδη. Η Διεθνής Εταιρία Ενέργειας, εκδίδει την έκθεση απογραφής αργού πετρελαίου. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν την εμπιστοσύνη των Ιταλών καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ θα αντιμετωπίσει πολλά ερωτήματα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα ύφεσης. Ο προτιμώμενος δείκτης καμπύλης αποδόσεων του Πάουελ, όπου τα επιτόκια τριών μηνών είναι τώρα σε σχέση με το πού αναμένεται να είναι σε 18 μήνες, έχει σταθεροποιηθεί κοντά στις 100 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα με την αντιστροφή να είναι εύκολη στα χαρτιά εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός. Όπως είπε ο Πάουελ νωρίτερα φέτος σχετικά με αυτήν την καμπύλη: «αν αντιστραφεί, αυτό σημαίνει ότι η Fed θα μειώσει, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία είναι αδύναμη». Στην πραγματικότητα, η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε ήδη να υποχωρήσει. Ενώ το ποσοστό του ΑΕΠ των ΗΠΑ της Πέμπτης αναμένεται να δείξει μικρή ανάπτυξη, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν μια δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία συρρίκνωση, η οποία θα ταιριάζει σε έναν ανεπίσημο ορισμό της ύφεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να υποβαθμίσουν τη σημασία μιας τέτοιας τεχνικής ετικέτας, αλλά θα ασκούσε πίεση στη Fed να εξετάσει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Οι traders της Eurodollar εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε μια σκληρή στροφή της Fed, τιμολογώντας περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να διατηρήσει τις ζωτικές ροές φυσικου αερίου προς την Ευρώπη, σε ελάχιστα επίπεδα όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σκληρή στάση της στην εισβολή της Ρωσίας. Εάν η συμπίεση φτάσει στο χειμώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη, σε σοβαρό πρόβλημα ενέργειας. Δημοσίως, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τεχνικά ζητήματα την ανάγκασαν να περικόψει τις προμήθειες τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις διαταραχές στον αγωγό Nord Stream, για να αυξήσει την πολιτική πίεση στους ηγέτες της Ευρώπης να επανεξετάσουν τις κυρώσεις. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι σοβαρές ελλείψεις ενέργειας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα του μπλοκ.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν, θα μιλήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αύριο Πέμπτη εν μέσω νέων εντάσεων για την Ταϊβάν. Η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων από τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή για τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, και οι αξιωματούχοι ασφαλείας δεν αποκλείουν, την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, στις αρχές Αυγούστου. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει, ότι η έκκληση Σι, θα είναι μια συνέχεια των προσπαθειών της κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για να διασφαλίσει ότι η σχέση δεν θα ξεφύγει σε ακούσια σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ