ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια.

Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της έπειτα από 11 χρόνια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιλέγοντας την πιο επιθετική οδό των 50 μονάδων βάσης, υπό τις διαρκώς εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αυξανόμενων τιμών σε νοικοκυριά, εταιρείες και κυβερνήσεις.

Φυσικό αέριο: Η ελληνική κυβέρνηση λέει «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση στην κατανάλωση

Η πολυναναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τη φέρνει πλέον πιο κοντά σε περισσότερες από 80 κεντρικές τράπεζες που έχουν αυξήσει ήδη τα δικά τους εντός του έτους, αν και υπολείπεται σαφώς από τη Federal Reserve, η οποία ξεκίνησε τις αυξήσεις τον Μάρτιο και ετοιμάζεται για ακόμα μία μεγάλη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ή ίσως και 100.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσοχή εστιάζεται περισσότερο στο εργαλείο "ενάντια στον κατακερματισμό" το οποίο θα συγκρατεί τα spreads των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, το Transmission Protection Instrument (TPI) που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να "διαφυλάξει την ομαλή μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής του σε όλη τη ζώνη του ευρώ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληρωμές Fuel Pass 2 και Power Pass

Λεπτομέρειες για τις πληρωμές των επιδοτήσεων που αφορούν στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, έδωσε…

32,8% ο εισαγώμενος πληθωρισμός

Έρχονται νέες  πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, καθώς σημείωσαν περαιτέρω αύξηση τον…