Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία θέλει να ξεπεράσει τα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2027

Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία θέλει να ξεπεράσει τα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2027

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας,  πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπεν Σαλμάν, σε διάσκεψη στο Μπαχρέιν.

Η Σαουδική Αραβία προβλέπει να αυξήσει την καθημερινή ικανότητά της να παράγει πετρέλαιο κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια προκειμένου να ξεπεράσει τα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τις αρχές του 2027, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας.

"Το πιο πιθανό, είναι από 13,2 σε 13,4 (εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), αλλά στα τέλη του 2026 έως τις αρχές του 2027", δήλωσε ο υπουργός, ο πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπεν Σαλμάν, σε διάσκεψη στο Μπαχρέιν.

Η παραγωγή σε αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί "αν η αγορά το επιτρέψει", πρόσθεσε.

Η σαουδαραβική εθνική εταιρία Saudi Aramco είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2020 πως το υπουργείο Ενέργειας της είχε δώσει εντολή να αυξήσει τη μέγιστη ικανότητα παραγωγής της από 12 σε 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τότε δεν είχε δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό τον νέο στόχο.

Πρώτη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία δεν είχε ακολουθήσει μέχρι σήμερα τις πρόσφατες εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει την παραγωγή της στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η τιμή του μαύρου χρυσού που εκτοξεύθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην αρχή του πολέμου, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους απέναντι στον ΟΠΕΚ+, έναν οργανισμό που συνενώνει τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και δέκα άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Στις αρχές Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν συμφωνήσει για μια οριακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ