Σκυλακάκης: Υψηλή η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο - Ευνοϊκές συνθήκες για ΑΠΕ

Σκυλακάκης: Υψηλή η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο - Ευνοϊκές συνθήκες για ΑΠΕ

Μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν το μισό ποσοστό επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σχολίασε ο κ. Σκυλακάκης.

Η Ελλάδα έχει μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημα σε αυτήν την κρίση, τόνισε στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης.

Όπως ανέφερε, «Η Ελλάδα, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, θα επηρεαστεί περισσότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά –λόγω της γεωγραφικής της θέσης– έχει ήδη υλοποιήσει και δρομολογήσει τις επενδύσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να κάνουν τώρα στον τομέα της άμυνας». Παράλληλα, επεσήμανε στα συν της Ελλάδας τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, αναγνώρισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθεί σε προσυμφωνημένα σταθερά επιτόκια. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνοδευτεί από περιορισμένους στόχους που δεν θα εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κάλυψη του επενδυτικού κενού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν το μισό ποσοστό επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα κατέγραψε μεγάλη αύξηση επενδύσεων τόσο το 2020 όσο και το 2021, οπότε και καταγράφηκε ιστορικό υψηλό των 45 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ