Τετραμερής συνεδρίαση των ευρω-Νότιων για την ενέργεια

Τετραμερής συνεδρίαση των ευρω-Νότιων για την ενέργεια

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αναζητούν κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 

Η κατάσταση στην αγορά ενέργειας και πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης κρίσης που τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συζητηθεί στην τετραμερή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Κύριο θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι η ανάγκη καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Πριν από ένα χρόνο η τιμή του καυσίμου ήταν στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το φθινόπωρο σκαρφάλωσε στα 45 ευρώ. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφτασε στο ρεκόρ των 217 ευρώ και το τελευταίο διάστημα έχει αποκλιμακωθεί αλλά παραμένει πάνω από τα 100 ευρώ.

Η Ελλάδα φαίνεται να βγάζει από το συρτάρι τα σχέδια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων Στο πρόσφατο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων, ενώ η ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά κοιτάσματα ξαναζεσταίνει τη συζήτηση για τον αγωγό Eastmed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ