Κ. Σκρέκας για έρευνες υδρογονανθράκων: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη διαφύλαξη του Κυπαρισσιακού

Κ. Σκρέκας για έρευνες υδρογονανθράκων: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη διαφύλαξη του Κυπαρισσιακού

«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών, της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών τα οποία διαβιούν εκεί, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή μεθόδων οι οποίες δεν διακινδυνεύουν τη διαβίωση αυτών των ειδών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος

«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για τις «εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου».

«Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών, της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών τα οποία διαβιούν εκεί, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή μεθόδων οι οποίες δεν διακινδυνεύουν τη διαβίωση αυτών των ειδών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι:

Με την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την ΕΔΕΥ, την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, υπάρχει αποδοχή του περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης για το πρόγραμμα γεωφυσικής έρευνας σε θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το λεγόμενο Block 10, δηλαδή το Οικόπεδο 10. «Το εν λόγω περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει και εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμβάσεις MARPOL και ACCOBAMS, καθώς και με τις οδηγίες του Οργανισμού Διαχείρισης Προστατευόμενων Τοποθεσιών, ενώ επιπλέον έχουν υιοθετηθεί μέτρα καθ' υπέρβαση των βέλτιστων διεθνών προτύπων μέσω της διενέργειας εκτεταμένου προγράμματος παρακολούθησης», είπε ο κ. Σκρέκας και υπογράμμισε ότι έχει προβλεφθεί διπλάσια ζώνη αποκλεισμού, διπλασιασμός των παρατηρητών θαλάσσιων θηλαστικών, για να διασφαλίζεται ότι δεν θα δεχθούν καμία ενόχληση που θα διακινδύνευε τη διαβίωσή τους. «Συνεπώς, διασφαλίζεται η αποφυγή κάθε σημαντικής επίπτωσης στο περιβάλλον του κόλπου σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις σε ευαίσθητα είδη, όπως είναι τα κητώδη και οι θαλάσσιες χελώνες», είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έχει στείλει το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης και έχει ενημερώσει για τη γεωφυσική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει εν κρυπτώ ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στο «σπίτι» του ζιφιού και των φυσητήρων φαλαινών. «Οι σεισμικές έρευνες γίνονται στα 250 decibel, όταν η μελέτη από το περιοδικό "Nature" -που ελπίζω να το γνωρίζετε, είναι το πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό για το περιβάλλον- εξηγεί ότι 230 decibel αρκούν για να διαλυθούν τα εσωτερικά όργανα των ζώων αυτών και να έχουμε τους μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών, όπως έχουμε σε πολλές περιπτώσεις με τις στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες γίνονται στα 230. Εσείς το κάνετε στα 250. Το κάνετε κρυφά. Δεν έχετε ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει ενημερωθεί ο φορέας διαχείρισης, δεν έχουν ακολουθηθεί οι δέουσες διαδικασίες. Το κάνετε σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού, στα όρια και πάνω στον παγκόσμιας σημασίας υγρότοπο για τον ζιφιό, για τους φυσητήρες, που είναι η Ελληνική Τάφρος. Με βάση το ACCOBAMS, αυτήν τη διεθνή συμφωνία που έχουμε υπογράψει ως χώρα, είναι κρίσιμος βιότοπος. Το ίδιο λέει και το IUCN, η Διεθνής Ένωση για τη διατήρηση της φύσης. Σας καλούμε να σταματήσετε το έγκλημα στην Κυπαρισσία σήμερα», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Αρσένης κατήγγειλε ότι δεν τηρείται το ACCOBAMS, που λέει ότι δεν πρέπει να γίνονται σεισμικές έρευνες στους οικοτόπους των κητωδών. «Εσείς πηγαίνετε στον βασικό οικότοπο της Μεσογείου, στην Ελληνική Τάφρο, που προστατεύεται από το ACCOBAMS, που προστατεύεται από το IUCN και εκεί πέρα κάνετε σεισμικές έρευνες. Παραβιάζετε την αρχή, το πρώτο σημείο των κατευθυντήριων γραμμών του ACCOBAMS», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Ποια είναι τα τρομερά μέτρα που έχετε λάβει; Οπτική παρακολούθηση μισάωρου πριν από την έναρξη των σεισμικών ερευνών; Αυτά είναι τα τρομερά μέτρα που έχετε λάβει ή μήπως το ένα χιλιόμετρο από προστατευόμενες περιοχές; Παραβιάζετε όλες τις διεθνείς μας συμφωνίες. Πρέπει να σταματήσετε αυτό το έγκλημα στον Κυπαρισσιακό. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η κινητοποίηση της κυβέρνησής σας για τον έναν ζιφιό και μετά να "βομβαρδίζετε" το μέρος που είναι όλοι οι ζιφιοί, τη βασική τους κατοικία, με συχνότητες παραπάνω απ' αυτό που λένε οι επιστημονικές μελέτες».

«Εμείς κάνουμε και ακόμα περισσότερα απ' αυτά που προβλέπονται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών», αντέτεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επέμεινε ότι η αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει αποστείλει το πρόγραμμα, το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης που αφορά στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή, για τη γεωφυσική έρευνα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στο Οικόπεδο 10, στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου, στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, στο Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο ΓΕΕΘΑ στη Γ2 Διεύθυνση, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κλάδος ναυτιλίας, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων και Ερευνών και τέλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ