«Επανάσταση» στον ΦΠΑ με δυνατότητα εφαρμογής και μηδενικού συντελεστή

«Επανάσταση» στον ΦΠΑ με δυνατότητα εφαρμογής και μηδενικού συντελεστή

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η απόφαση των υπουργών Οικονομικών για αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ ελήφθη ομόφωνα.

 

Η ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για την αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογή ακόμα και μηδενικού φόρου σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη, τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να μπορούν να εφαρμόζουν συντελεστή ΦΠΑ άνω του 15%. Παράλληλα, θα έχουν επίσης το δικαίωμα να επιβάλουν δύο μειωμένους συντελεστές, 5% ή μικρότερο σε έως και 24 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Προβλέπεται επίσης πως για επτά κατηγορίες που καλύπτουν βασικά είδη (όπως τρόφιμα και φάρμακα) θα μπορεί να εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα μπορούν να εφαρμοστύν σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ή η ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου, σε προϊόντα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και σε προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση (όπως ποδήλατα, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ