Η JP Morgan συστήνει την μακροπρόθεσμη επένδυση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου

Η JP Morgan συστήνει την μακροπρόθεσμη επένδυση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου

Σε υψηλά επίπεδα, παρά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, διατηρείται το περιθώριο (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Πριν την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το περιθώριο των 10ετών ελληνικών ομολόγων (διαφορά απόδοσης) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κυμαίνονταν στο επίπεδο του 1,1%. Η απόσταση αυτή διευρύνθηκε τις προηγούμενες ημέρες φθάνοντας το 1,4%, για να υποχωρήσει ελαφρώς στο επίπεδο του 1,35% με 1,38%.

Το σχετικά αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε σύγκριση με τα γερμανικά, τα οποία θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις «πληθωριστικές προσδοκίες» που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν ταχύτερα σε μία πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Παράλληλα όμως η «υπεραπόδοση» που προσφέρουν πλέον τα ελληνικά ομόλογα συνιστά και μία επενδυτική ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τα αγοράζει και μετά τον Μάρτιο που τερματίζεται το πρόγραμμα πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Σήμερα η αμερικανική τράπεζα JP Morgan σε ανάλυσή της συστήνει προς επένδυση τα ελληνικά ομόλογα στηριζόμενη στα παραπάνω. Όπως αναφέρει, η άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, μετά το πρόσφατο κύμα ρευστοποιήσεων που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ, είναι συγκριτικά μικρότερη με εκείνη των πορτογαλικών ή των ιταλικών ομολόγων.

Συνακόλουθα, με δεδομένη την εκτίμηση της JP Morgan «πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του PEPP», η επενδυτική τράπεζα συστήνει την μακροπρόθεσμη επένδυση σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρείται στο 1,07%. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 0,29% από 0,30% ενώ του 15ετούς παραμένει στο 1,14%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 71 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,07% έναντι -0,29% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,37% από το 1,41%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1576 δολ. από τα 1,1587 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1577 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ