Αισιοδοξία Eurogroup για την ανάκαμψη - Βλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2022

Αισιοδοξία Eurogroup για την ανάκαμψη - Βλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2022

Για προκλήσεις που δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη κάνει λόγο το Eurogroup και δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό.

 

Καλή δυναμική ανάπτυξης στην ευρωζώνη «βλέπει» ο πρόεδρος του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση του οργάνου τη Δευτέρα. Ο Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι επιτυχημένο και πως επίσης επιτυχημένες ήταν οι πολιτικές παρεμβάσεις του. Η ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις παίρνει μορφή, τώρα που έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου της χρονιάς έδειξαν πως η ευρωζώνη είναι σε επίπεδα κοντά εκείνων πριν την πανδημία.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο πληθωρισμός, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια είναι λίγο πιο «επίμονος» από ό,τι αναμενόταν, αλλά αναμένεται χαλάρωση εντός του 2022.

Σχετικά με τη συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση, ο Π. Ντόναχιου είπε ότι όλοι συμφώνησαν στη σημασία ενός αποτελεσματικού πλαισίου, καθώς και στην ανάγκη να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της προώθησης επενδύσεων φιλικών προς την ανάπτυξη και βιώσιμων δημοσιοοικονομικών στοιχείων. Οι υπουργοί Οικονομικών θα επανέλθουν σε αυτή τη συζήτηση τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι συμφώνησε ότι η ανάπτυξη είναι «ισχυρή» στην ΕΕ, καθώς και το επίπεδο εμπιστοσύνης τα τελευταία δύο τρίμηνα. Τόνισε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Eurogroup, πολλοί υπουργοί υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο της άμεσης απάντησης που δόθηκε για την ανάκαμψη από την πανδημία, μιας απάντησης ισχυρής και συμπληρωματικής μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων. «Παράλληλα, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι, όπως η πανδημία και ο πληθωρισμός και έγινε σαφές ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», είπε ο Π. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές της προβλέψεις σε λίγες ημέρες.

Σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε πρώτον, στο πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι επενδύσεις που χρειάζονται οι χώρες της ΕΕ. Όπως είπε, εκτιμάται ότι η πρόσθετη ανάγκη για επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση είναι 520 δισεκ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 10 χρόνια. Δεύτερον, πώς μπορεί να γίνει μια αξιόπιστη μείωση του δημόσιου χρέους χωρίς να ανακοπεί η ανάκαμψη. Πώς, δηλαδή, θα βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της μείωσης του χρέους και της ανάγκης να στηριχθεί η σταθερή ανάπτυξη. Τρίτον, πώς να κάνουμε το πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης πιο απλό, πώς να βελτιωθεί το πλαίσιο για τον εντοπισμό και τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Π. Τζεντιλόνι, η επίτευξη συναίνεσης για το δημοσιονομικό και οικονομικό πλαίσιο στη μετά τον κορονοϊό εποχή είναι κρίσιμη για το μέλλον του ευρώ αλλά και για την ΕΕ συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ