Ο (νέος) θάνατος του εμποράκου από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ο (νέος) θάνατος του εμποράκου από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Οι επαγγελματίες του λιανεμπορίου εκτιμούν πως η αγορά οδηγείται σε ένα άτυπο lockdown από το οποίο θα βγουν αλώβητες οι μεγάλες επιχειρήσεις 

Εντονες επιφυλάξεις διατυπώνουν οι επαγγελματίες του λιανεμπορίου για τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση σχετικά με τους ελέγχους στους ανεμβολίαστους.

Εν αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες, οι επαγγελματίες μιλούν για τον νέο θάνατο του εμποράκου και εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής των ελέγχων.

Στην κριτική τους επισημαίνουν επίσης πως η αγορά οδηγείται σε ένα άτυπο lockdown από το οποίο θα βγουν αλώβητες οι μεγάλες επιχειρήσεις σουπερμάρκετ, καθώς και οι αλυσίδες καταστημάτων που έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους συνεργαζόμενες με εταιρείες σεκιούριτι. Την ίδια δυνατότητα όμως δεν έχουν οι μικροί λιανέμποροι που προσδοκούν (ή προσδοκούσαν) στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, στις προσφορές της Black Friday και στην εορταστική περίοδο για να καλύψουν μέρος από τις απώλειες των περιόδων του lockdown και του clickaway. Εκτιμούν πως από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου που τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, θα σχηματιστούν νέες ουρές έξω από τα καταστήματα με την ταλαιπωρία να δοκιμάζει τα νεύρα των καταναλωτών.

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η εφαρμογή των όσων ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας προκαλεί νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθεί στους τζίρους μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, ειδικά από το χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης. Πολλοί καταναλωτές δεν θα περάσουν καν τις εισόδους επιχειρήσεων, ενώ και το οικονομικό βάρος που θα επωμιστούν με τα επιπλέον test αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές τους προτεραιότητες. Όσο για τους αυξημένους ελέγχους και τα υψηλά πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις δεν πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι παραβάτες είναι ελάχιστοι. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι το ύψος των προστίμων θα καθορίσει την συμπεριφορά που θα επιδείξουν στο επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες» σχολίασε στη Ναυτεμπορική ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Οι έλεγχοι στους ανεμβολίαστους φέρεται να ανησυχούν και τους τραπεζοϋπαλλήλους, που επισημαίνουν τα περιστατικά επιθέσεων που έχουν δεχθεί συνάδελφοί τους το τελευταίο διάστημα από εξοργισμένους πελάτες. Ζητούν από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που θα διενεργούν τον απαιτούμενο έλεγχο των πελατών πριν την είσοδο των τελευταίων στο τραπεζικό υποκατάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ