ΕΕ: Ισχυρό ράλι του πρώτου ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΕ: Ισχυρό ράλι του πρώτου ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ζήτηση του 10ετους ομολόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε σε επίπεδο - ρεκόρ

Ισχυρό ράλι κάνει σήμερα στη δευτερογενή αγορά το πρώτο ομόλογο για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πουλήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H ΕΕ άντλησε χθες 20 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου, που ήταν η μεγαλύτερη ιστορικά μεμονωμένη πώληση χρέους από χώρα ή υπερεθνικό οργανισμό, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται στα 142 δισ. ευρώ, κοντά σε επίπεδο – ρεκόρ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Πάνω από 107 δισ. ευρώ η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο

Πρόκειται για την πρώτη μίας σειράς εκδόσεων, μέσω των οποίων η ΕΕ θα αντλήσει συνολικά 800 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026 για να χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Η ΕΕ και οι αποδόσεις του ομολόγου

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σχεδόν κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,035% από 0,086% κατά την έκδοσή του. Το ισχυρό ράλι του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της μεγάλης ζήτησης των επενδυτών, υποδηλώνοντας ότι η αγορά απορρόφησε εύκολα την τεράστια έκδοση.

Ανάλογο ράλι είχε σημειωθεί μετά την πρώτη έκδοση ομολόγου της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της απασχόλησης SURE, που είναι ένα μικρότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν την πρώτη έκδοση και η πρόσφατη μείωση των αποδόσεων του χρέους της ΕΕ βοήθησε στην προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε τραπεζίτης. H απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων και στο τρίτο τρίμηνο ενίσχυσε, επίσης, την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να αγοράσουν μεγάλες εκδόσεις.

Οι αποδόσεις υποχώρησαν γενικότερα ελαφρά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Fed. H απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε μία μονάδα βάσης στο -0,24%, παράλληλα με τις αποδόσεις των περισσότερων άλλων 10ετών τίτλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ