Στη μέγγενη ΗΠΑ - Κίνας τα κρυπτονομίσματα - Γιατί το Bitcoin έχασε 18.000 ευρώ σε λίγες ώρες

Στη μέγγενη ΗΠΑ - Κίνας τα κρυπτονομίσματα - Γιατί το Bitcoin έχασε 18.000 ευρώ σε λίγες ώρες

Βουτιά πραγματοποιούν τα δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα μετά τις νέες παρεμβάσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Με απανωτές αποφάσεις η Κίνα και οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιχαρακώσουν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων οι αποδόσεις των οποίων σημειώνουν κάθετη πτώση τα τελευταία 24ωρα.

Η αρχή έγινε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας όταν οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να διευκολύνουν τις συναλλαγές με Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα.

Η 21η Μαϊου επιφύλασσε για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων διπλό χτύπημα από Ανατολή και Δύση. Η αμερικανική υπηρεσία εσόδων, η γνωστή IRS (το ανάλογο της δικής μας ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε πως όλες οι συναλλαγές αξίας άνω των 10.000 δολαρίων με κρυπτονομίσματα θα πρέπει να δηλώνονται, όπως ακριβώς ισχύει και για τις υπόλοιπες πράξεις που πραγματοποιούνται με συμβατικά νομίσματα.

Το Πεκίνο πήρε τη σκυτάλη από την Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και το κρατικό συμβούλιο της χώρας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως η Κίνα είναι αναγκαίο να περιορίσει την εξόρυξη Bitcoins και «με αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει τη μετάδοση ατομικών ρίσκων στο κοινωνικό πεδίο». «Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία των αγορών κεφαλαίου και συναλλάγματος, να τιμωρήσουμε με αυστηρότητα τις παράνομες συναλλαγές και με αυστηρότητα να τιμωρίσουμε τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες» ανέφερε η ανακοίνωση του Πεκίνου.

Η αντίδραση των επενδυτών ήταν άμεση και το Bitcoin «βούτηξε» στην περιοχή των 30.000 ευρώ, ενώ στις 8 Μαϊου είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 48.470 ευρώ. Το πρωί του Σαββάτου πτωτική πορεία ακολουθούσαν και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum που υποχωρούσε κατά 12,9%.

Μικρότερο ρόλο στην πτώση έπαιξαν εξελίξεις στον τομέα της διαμόρφωσης πολιτικών. Το Eurogroup συζήτησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής την προοπτική εισαγωγής του ψηφιακού ευρώ στις καθημερινές συναλλαγές, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα τις προτάσεις της για το ψηφιακό δολάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ