Πρεμιέρα για τον τουρισμό - Τι θα κρίνει την επιτυχία φέτος

Πρεμιέρα για τον τουρισμό - Τι θα κρίνει την επιτυχία φέτος

Με τον πήχη σαφώς ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι η Ελλάδα «άνοιξε» το Σάββατο για τους ξένους επισκέπτες.

Να επιβεβαιώσει ότι το 2020 ήταν μια κακή παρένθεση για τον τουρισμό λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊού, επιδιώκει η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «όπως η Ελλάδα πέρυσι τα κατάφερε και κέρδισε το "υγειονομικό στοίχημα" με την ασφαλή διανομή των επισκεπτών της, κάτι που αναγνωρίστηκε διεθνώς, έτσι και φέτος η Ελλάδα θα ποντάρει σε αυτό. Το Brand της χώρας ισχυροποιείται όταν μπορεί να έλθει κάποιος στην Ελλάδα με καθαρούς κανόνες που δεν αλλάζουν και όταν έρχεται διαπιστώνει ότι όλα λειτουργούν άψογα και γυρίζει στην πατρίδα του ασφαλής».

Το 2020 έκλεισε με τις εισπράξεις από τον τουρισμό να διαμορφώνονται στο χαμηλό επίπεδο των 4,32 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. το 2019 και 16,1 δισ. το 2018. Η τελευταία φορά που οι εισπράξεις του τουρισμού είχαν βρεθεί κάτω από τα 10 δισ. ήταν το 2010, κατά το πρώτο μνημονιακό έτος της χώρας.

Ωστόσο είναι σαφές πως για να γίνει αυτό πρέπει να ανοίξει πλήρως η βρετανική αγορά, η οποία σταθερά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη γερμανική.

Το 2019 οι Βρετανοί άφησαν στην ελληνική οικονομία 2,57 δισ. ευρώ, το 14% των συνολικών εισπράξεων για εκείνη τη χρονιά, ενώ πέρυσι οι εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες έφτασαν το 17% του, συγκριτικά πενιχρού, συνόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κάθε Βρετανός δαπανά κατά τις διακοπές του στην Ελλάδα περίπου 800 ευρώ, ενώ το 2019 δαπανούσε κάθε ημέρα περίπου 90 ευρώ στις καλοκαιρινές του διακοπές. Μπορεί οι Βρετανοί να είναι λιγότερο... ανοιχτοχέρηδες από τους Αμερικανούς που δαπανούσαν το καλοκαίρι του 2019 γύρω στα 95 ευρώ αλλά ό,τι χάνεται σε κατά κεφαλή δαπάνη κερδίζεται σε πλήθος, δεδομένου ότι την τελευταία χρονιά πριν την εκδήλωση της πανδημίας ήρθαν στη χώρα μας 3,5 εκατ. Βρετανοί και μόλις 1,2 εκατ. Αμερικανοί. Για το σύνολο του 2019, στην Ελλάδα είχαν έρθει 34 εκατ. επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ που ήρθε σε συνέχεια διαδοχικών υψηλών επιδόσεων κυρίως από το 2013 και μετά, ενώ το 2020 στη χώρα μας είχαν έρθει μόνο 7,4 εκατ. ξένοι επισκέπτες.

Για τον μήνα Μάιο η βρετανική αγορά είναι... μισάνοιχτη, καθώς η Ελλάδα όπως και οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες που την ανταγωνίζονται στον τουρισμό (δηλαδή η Ιταλία και η Ισπανία) είναι στην πορτοκαλί λίστα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί που επιλέγουν να έρθουν για διακοπές το συγκεκριμένο διάστημα στη χώρα μας θα πρέπει με την επιστροφή στην πατρίδα τους να μπουν σε ολιγοήμερη καραντίνα και να πραγματοποιήσουν τεστ για τον κορωνοϊό. Η μόνη πράσινη χώρα για τους Βρετανούς τουρίστες με σημαντική τουριστική βιομηχανία για τον μήνα Μάιο είναι η Πορτογαλία.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν (και ελπίζουν) πως το Λονδίνο θα χαλαρώσει τους περιορισμούς τον Ιούνιο, πιεζόμενο και από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που γνωρίζουν πως χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν πακέτα για διακοπές στην Ελλάδα, θα ζήσουν άλλη μια δύσκολη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ