Παρουσίαση στη Βουλή του έργου για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Δυτική Μακεδονία

Παρουσίαση στη Βουλή του έργου για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Δυτική Μακεδονία

 

Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός περιορίσθηκε στα 83,7 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος αναλογεί σε 420 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ.

Ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας το σχέδιο της ΔΕΗ Aνανεώσιμες για το mega φωτοβολταϊκό ισχύος 200 MW στη Δυτική Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός τουproject ήταν στην αρχή στα 110 εκατ. ευρώ, κατέληξε στα 83,7 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος αναλογεί σε 420 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η ταρίφα αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας στα 49 ευρώ/MWh συνιστά μια εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή «τόσο για την ΔΕΗ όσο και για τους πολίτες».

Παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την σχετική σύμβαση, ενημέρωσε ότι αυτή αφορά στην κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 200 Μεγαβάτ, το οποίο θα εγκατασταθεί στο βόρειο πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Εορδαίας και Κοζάνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Εξήγησε ότι η θυγατρική της ΔΕΗ «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», αποτελεί τον βραχίοντα ο οποίος θα προχωρήσει σε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο, της πολύ γρήγορης αναβάθμισης και μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της εταιρείας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.), Κωνσταντίνος Μαύρος, μίλησε για "ένα εμβληματικό έργο" το μεγαλύτερο στην ΝΑ Ευρώπη, που παίρνει σάρκα και οστά μετά από εργώδη προσπάθεια.

Ενημερώνοντας σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μαύρος είπε ότι ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, έχει οριστεί σε 16 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια είναι 42 μήνες και συμπεριλαμβάνει την οριστική παραλαβή του ως είθισται. Θα παράγονται ετησίως 352 γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή σαν να ηλεκτροδοτούνται περίπου 75.000 νοικοκυριά με αντίστοιχη αποφυγή 178 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το έργο έχει ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης και η τιμή αναφοράς που έχει εξασφαλιστεί από διαγωνιστική διαδικασία, κάτι - πού σύμφωνα σύμφωνα με τον κ. Μαύρο - καθιστά το έργο κερδοφόρο και οδηγό στο μέλλον. Όπως επίσης ανέφερε, με βάση την ίδια διάταξη, εντός των ζωνών ΖΑΠ (ζώνες απολιγνιτοποίησης Κοζάνης και ζώνη απολιγνιτοποίησης Φλώρινας) καταστρώνονται και εκτελούνται δράσεις και προγράμματα, υλοποιούνται παρεμβάσεις και λαμβάνονται μέτρα, για την εξυπηρέτηση σκοπών της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών που απελευθερώνονται από τον λιγνίτη.

"Το έργο αυτό, αποτελεί τμήμα τόσο της ευρύτερης πολιτικής όσο και του σχεδιασμού απολιγνιτοποίησης, εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, της φθηνότερης μορφής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα. Οι στόχοι αυτοί έχουν οριστεί, ρυθμιστικά αλλά και επιχειρηματικά, μέχρι το 2028, οπότε αυτά τα έργα έχουν αντίστοιχα επείγοντα χαρακτήρα. Πιστεύουμε - και σας καλώ σήμερα να εγκρίνετε - ότι συντρέχουν ισχυροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την άμεση σύναψη της σύμβασης και της εκτέλεσης του έργου, καθώς με το έργο αυτό μια περιοχή απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων στην ουσία, θα μετατραπεί σε πόλο φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, μέσω της εγκατάστασης αυτής, ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα συμβάλει στην επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας" κατέληξε ο κ. Μαύρος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Θ. Πέρκα, αφού επισήμανε ότι καλώς γίνεται το έργο, παρατήρησε ωστόσο ότι είναι παλιό και δεν εντάσσεται στην απολιγνιτοποίηση και ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και δεν προχωρεί το έργο. "Φαίνεται ότι η ΔΕΗ έχει απωλέσει εντελώς το χαρακτήρα της ως εταιρία κοινής ωφέλειας, λειτουργεί στεγνά ως ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό σκοπό το κέρδος των μετόχων της. Η ΔΕΗ ως εταιρία δημοσίου συμφέρον έπρεπε να αποσκοπεί στη σωστή ανάπτυξη των ΑΠΕ, με φτηνή ενέργεια, να καταπολεμά την ενεργειακή φτώχεια, με μικρό περιθώριο κέρδους. Είναι εμφανές ότι αυτά πλέον δεν ισχύουν" είπε επίσης η κ. Πέρκα.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, από το ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση και να επιτελέσει ένα ευρύτερο εθνικό ρόλο για τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την εθνική οικονομία, ωστόσο ανέφερε ότι η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, πρέπει να είναι δίκαιη, πρώτα απ' όλα, για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι ο λόγος του κόμματός του δεν είναι καταγγελτικός στην αξιοποίηση των όποιων πηγών ενέργειας, δήλωσε την εναντίωση του κόμματός του στην διαδικασία αυτή διότι: αποβαίνει σε βάρος της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, του περιβάλλοντος και σε βάρος των εργαζομένων.

Από την Ελληνική Λύση, ο Β. Βιλιάρδος επανέλαβε την διαφωνία του στη λογική της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής εξάρτησης "που προωθείται για τη χώρα μας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και εθνικά χρονική περίοδο". Ανέφερε δε πως δεν είναι αρνητικό το κόμμα του στο να εισέλθει η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη σύμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ