Α. Γεωργιάδης: Διετής παράταση των μισθώσεων τουριστικών καταλυμάτων για τους συνεπείς ενοικιαστές

 Α. Γεωργιάδης: Διετής παράταση των μισθώσεων τουριστικών καταλυμάτων για τους συνεπείς ενοικιαστές

 

Αυτόματη παράταση των όλων των επαγγελματικών μισθώσεων για επιχειρήσεις που με κρατική εντολή παρέμειναν κλειστές

Με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργικό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνη Γεωργιάδη, παρατείνονται αυτόματα για δύο έτη οι μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων για τους συνεπείς ενοικιαστές, ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους ιδιοκτήτες τους.

Ο υπουργός υποστήριξε στην ολομέλεια της Βουλής την διάταξη της τροπολογίας που κατέθεσε, εξηγώντας πως είναι μια «κατεπείγουσα» ρύθμιση ενός αιτήματος που υποβλήθηκε την 1η Μαρτίου στην κυβέρνηση από τον ΣΕΤΕ.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως από τα 9.500 περίπου τουριστικά καταλύματα, περισσότερα από 1.000 είναι με ενοίκιο, συνήθως μισθώσεις διάρκειας 12 ετών, όπου οι επιχειρήσεις έχουν προβεί σε σοβαρές επενδύσεις και σε σύναψη δανείων. Πέρυσι όμως, λόγω της πανδημίας τα ξενοδοχεία υπολειτούργησαν και εφέτος εκτιμάται πως, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, η τουριστική κίνηση θα είναι μικρότερη από ό,τι ήταν το 2019. Επειδή η πανδημία ήταν κάτι το απρόβλεπτο σχετικά με το επιχειρηματικό σχέδιο που υλοποιούν αυτές οι επιχιρήσεις, δεν θα ήταν σωστό να μείνουν απροστάτευτοι αυτοί οι μισθωτές. Ο υπουργός τόνισε ότι αυτή η αυτόματη παράταση αφορά μόνο όσους είναι συνεπείς ενοικιαστές στις υποχρεώσεις που έχουν προς τους ιδιοκτήτες τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέφερε επίσης, πως με δύο ακόμη διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται:
Πρώτον, η αυτόματη παράταση των όλων των επαγγελματικών μισθώσεων για επιχειρήσεις που με κρατική εντολή παρέμειναν κλειστές. Οι παρατάσεις αυτές θα αφορούν ισόχρονο διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές παρέμειναν κλειστές με αποφάσεις του κράτους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού - και αυτή η αυτόματη παράταση μισθώσεων θα μπορεί να γίνει μόνο από συνεπείς μισθωτές ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι τους εκμισθωτές τους. Δεύτερον, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζεται το ακατάσχετο έναντι κεφαλαίων, των επιχορηγήσεων που δόθηκαν μέσω ΕΣΠΑ για την προμήθεια θερμαντικών μέσων και σωμάτων σε επιχειρήσεις.

Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς αυτή κατατέθηκε προς το τέλος της συζήτησης και δεν έκριναν ότι μπορεί να μελετηθεί ενδελεχώς για να τοποθετηθούν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε ανεύθυνο τον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης για τόσο σοβαρές τροπολογίες και κάλεσε τον υπουργό να την αποσύρει και να την καταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί και να ψηφιστεί αύριο, ώστε να υπάρχει χρόνος μελέτης και επεξεργασίας της από τα κόμματα για να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Για κακό τρόπο νομοθέτησης έκαναν λόγο οι εισηγητές του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 και δήλωσαν πως θα απέχουν. Κατά της τροπολογίας τάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπερψηφίσθηκε τελικά κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, καταψήφισε η Ελληνική Λύση ενώ απείχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ