Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα μέτρα στήριξης με ερωτήσεις και απαντήσεις

Οδηγίες για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ιδιοκτήτες ακινήτων και ανέργους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα μέτρα στήριξης με ερωτήσεις και απαντήσεις

Άλλα ισχύουν για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και άλλα για τις εταιρείες που κλείνουν υποχρεωτικά. Αντίστοιχα, δεν είναι ίδιο το ποσό που θα εισπράξουν όλοι οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Όσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο μεγαλύτερο το "κούρεμα" τόσο μεγαλύτερη και η αποζημίωση. Ιδού λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε με χρονοδιαγράμματα πληρωμών και αναλυτικές λεπτομέρειες. 

Πότε θα εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους;

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής θα χωριστούν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες:

 1. Οι εργοδότες των πληττόμενων επιχειρήσεων (βάσει ΚΑΔ) θα υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από 15/11/2020 μέχρι και τις 07/12/2020. ΟΙ εργαζόμενοι από την πλευρά τους θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο διάστημα δηλαδή από 15/11/2020 έως και 07/12/2020. Αυτό θα ισχύσει μόνο αν τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή ανεξάρτητα από το πρώτο του εργοδότη. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
 2. Οι εργοδότες των κλειστών επιχειρήσεων, θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους από 15/11/2020 έως και 24/11/2020. Και πάλι, οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων, θα πρέπει να κάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στο ίδιο διάστημα. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ, θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.

Ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού;

Ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής.

 • Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 11.2020και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής)
 • Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11.2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής)
 • Εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 11.2020θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ήμερες του Νοέμβριου που είναι σε αναστολή.

Πώς θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων;

Το δώρο υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο τον 13ο μισθό. Αν τώρα κάποιος έχει μπει σε καθεστώς αναστολής, και πάλι θα λάβει ολόκληρο το δώρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες (δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα). Η μόνη διαφορά είναι ότι το τμήμα που δεν θα πληρώσει το εργοδότης (επειδή ο εργαζόμενος θα είναι σε αναστολή) θα το καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο. Ότι δηλαδή συνέβη την άνοιξη και με το δώρο Πάσχα.

Ποιοι άλλοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ;

Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας, ισχύουν τα ακόλουθα:

 • Υποβολή μονομερών δηλώσεις από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ύψους 534 ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο
 • Υποβολή μονομερών δηλώσεων για τους καλλιτέχνες που έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα των καλλιτεχνών, προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
 • Υποβολή μονομερών δηλώσεων για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνόδους προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
 • Καταβάλλεται αναλόγια αποζημίωσης άδειας για εργαζόμενους που είναι σε αναστολή στα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία, υπολογιζόμενη στα 2/25 ανά μηνά αναστολής με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ.
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 μηνών για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιφέρειες που επλήγησαν από τον Ιανό. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίοι απολύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος 18.08.2020 -29.09.2020.
 • Κάλυψη εργαζομένων πληττομένων επιχειρήσεων από τον σεισμό στη Σάμο με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για 3 μήνες.
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 εύρω με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

Τι δικαιούνται οι άνεργοι;

Θεσπίζονται δύο διαφορετικά επιδόματα.

 1. Επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους η επιδότηση ανεργίας τους έληξε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχους.
 2. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Και αυτή η καταβολή θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου. Αναμένονται οι ακριβείς ημερομηνίες.

Τι θα γίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;

Παρατείνεται η περίοδος καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για ένα τρίμηνο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όσοι θα έπρεπε να κάνουν νέα αίτηση ανανέωσης μέσα στους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο 2021, τώρα έχουν δικαίωμα να κάνουν τις αντίστοιχες αιτήσεις τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021. Ισχύει δηλαδή ο ακόλουθος πίνακας

Α. Μήνας Έγκρισης

Β. Μήνας Αρχικής Επανυποβολής

Γ. Μήνας Επανυποβολής (μετά την παράταση)

Μάιος 2020

Νοέμβριος 2020

Φεβρουάριος 2021

Ιούνιος 2020

Δεκέμβριος 2020

Μάρτιος 2021

Ιούλιος 2020

Ιανουάριος 2021

Απρίλιος 2021

Τι θα γίνει με το επίδομα στέγασης;

Ισχύει ότι ακριβώς και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δηλαδή τρίμηνη παράταση.

Πότε θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια;

Ανάλογα με την περίπτωση του καθενός. Όσοι ζητήσουν αναστολή της πληρωμής του δανείου τους μέχρι το τέλος του χρόνου, η καταβολή της επιδότησης που θα φτάσει ακόμη και στο 90%, θα ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Αν κάποιος δεν έχει ζητήσει αναστολή, η καταβολή θα γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Και αν κάποιος πρέπει να ρυθμίσει το δάνειό του σε συνεννόηση με την τράπεζα, η καταβολή θα ξεκινήσει αφού επιτευχθεί η συμφωνία για τη ρύθμιση του δανείου.

Πότε θα δοθεί το νέο επίδομα θέρμανσης;

Πριν από τα Χριστούγεννα υπό μορφή προκαταβολής. Η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τα τελικά ποσά, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης, όσοι καταναλώνουν ξύλα αλλά έχουν μόνιμη κατοικία σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2500 κατοίκων.

Ποιοι δικαιούνται να μην πληρώσουν φόρους και εισφορές τον Νοέμβριο;

 1. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να μην πληρώσουν τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου και τις δόσεις ρυθμίσεων του Νοεμβρίου. Επίσης η αναστολή αφορά και τις δόσεις ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
 2. Οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής, δικαιούνται να μην πληρώσουν τις δόσεις ρυθμίσεων του Νοεμβρίου.

Ποιοι θα πάρουν μέρος στην επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 4;

Όλοι οι επαγγελματίες ανεξαρτήτως μεταβολής τζίρου αν έχουν κλείσει με κρατική εντολή καθώς από το ποσό που θα λάβουν, το 50% θα είναι επιδότηση. Επίσης, θα πάρουν μέρος όλοι όσοι έχουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο και τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το τέλος του μήνα και μετά. Θα ακολουθήσει η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 η οποία θα έχει ως κριτήριο τη μεταβολή εσόδων κατά τον μήνα Νοέμβριο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ