Ζητείται παράταση για όλα: ΓΕΦΥΡΑ, αδήλωτα τετραγωνικά, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ενοικιαστήρια

Μετά τον ΕΝΦΙΑ και την «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ 3» μελετάται παράταση για «ΓΕΦΥΡΑ» και παλαιά ενοικιαστήρια – ηλεκτρονικό «μποτιλιάρισμα» και στην πλατφόρμα του ΤΕΕ για τις τακτοποιήσεις

Ζητείται παράταση για όλα: ΓΕΦΥΡΑ, αδήλωτα τετραγωνικά, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ενοικιαστήρια

Κερδίσαμε χρόνο για την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ καθώς με την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η δόση μετατίθεται για το τέλος Οκτωβρίου. Κερδίσαμε χρόνο και για την υποβολή της αίτησης για την ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ 3» καθώς η προθεσμία εκπνέει πλέον στις 28 Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος όμως «τρέχει» για «ΓΕΦΥΡΑ», ηλεκτρονική υποβολή ενοικιαστηρίων, τακτοποίηση αυθαιρέτων και δήλωση ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους. Και για τις τέσσερις αυτές υποχρεώσεις (ή δικαιώματα) ασκούνται πιέσεις προκειμένου να δοθεί παράταση.

Προς το παρόν, η ΑΑΔΕ φαίνεται θετική στο να παραταθεί η προθεσμία για τη δήλωση των παλαιών ενοικιαστηρίων μέχρι και τον Δεκέμβριο καθώς η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν συνδέεται άμεσα με την πανδημία ούτε προκαλεί προβλήματα στην ΑΑΔΕ. Εκεί που… ζορίζουν τα πράγματα για τους ενδιαφερόμενους είναι με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Βέβαια, αφορμή για παράταση υπάρχει καθώς δεν λείπουν οι περιπτώσεις δανειοληπτών που αν και πρόθυμοι να κάνουν τη διαδικασία, αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης ειδικά στο κομμάτι που αφορά την παροχή σχετικών εγκρίσεων από συνοφειλέτες και συγγενείς. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δεν έχει αποφανθεί προς το παρόν και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Πάντως, υπάρχει και ο παράγων «θεσμοί» στο συγκεκριμένο θέμα που εμποδίζει τις γενναίες παρατάσεις.

Για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους, δεν αναμένεται παράταση. Ωστόσο, η πλατφόρμα αναμένεται να μείνει ανοικτή για τους… ξεχασιάρηδες έστω και αν η δήλωση χρειαστεί να…κοστίσει κάτι παραπάνω. Για τις τακτοποιήσεις των ημιυπαιθρίων και λοιπών χώρων το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται προς το παρόν απρόθυμο στο να ανακοινώσει νέα παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ