Ασκήσεις ισορροπίας από την ΕΚΤ

Ασκήσεις ισορροπίας από την ΕΚΤ

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν αναμένεται να βγάλει ειδήσεις όσον αφορά στα επιτόκια, ωστόσο όλοι περιμένουν από την Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει έστω μια ένδειξη για νέα μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης που έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου βρίσκεται στο 1,18 ενώ τις προηγούμενες ημέρες σκαρφάλωσε ως το 1,20 που αποτελεί υψηλό διετίας. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και η ανάκαμψη αποδεικνύεται ως κάτι που εύκολα λέγεται αλλά δύσκολα επιτυγχάνεται, αφού τα εμπόδια είναι πολλά.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας αν επικρατήσουν τώρα οι συντηρητικές φωνές και δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα αναζωογόνησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς η ΕΚΤ έχει χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο να διαμορφώσει ένα σχέδιο. Στο διάστημα που μεσολαβεί θα έχει διαφανεί αν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης ή αν θα επιβεβαιωθούν όσοι υπογραμμίζουν πως ο τουρισμός, μία από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν επιβεβαίωσε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η πορεία του τουρισμού στο 3ο τρίμηνο φαίνεται πως κινείται σε επίπεδα σαφώς κατώτερα του αναμενομένου, καθώς οι αναζωπυρώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας κάθε άλλο παρά συνέβαλαν στην ανάκαμψη.

Εκτός από το ΑΕΠ, η ΕΚΤ ανησυχεί και για την αρνητική πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν έχει δυνατότητα να απαντήσει αυτή τη στιγμή στην ανατίμηση του ευρώ, ενώ επισημαίνουν πως η ενίσχυση του κοινού νομίσματος υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της ευρωζώνης. Ωστόσο, αναμένουν από την Κριστίν Λαγκάρντ έστω να υπονοήσει στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου πως η ΕΚΤ θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ